Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA DEN HAAG Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk A&G/W&B/2003/21661

Onderwerp Datum Beleidsregel Legionella 25 maart 2003

Bij brief van 18 december 2002 (Aanhangsel van de Handelingen 2002-2003, nr. 529) heb ik in antwoord op de vragen van het lid Kant (SP) uw Kamer geïnformeerd omtrent de voortgang van het opstellen van een beleidsregel voor de preventie van legionella in koeltorens en luchtbehandelingsinstallaties. Ik heb daarbij aangegeven dat de beleidsregel naar verwachting in april 2003 voor publicatie gereed zou zijn.

Als onderdeel van de procedure voor het totstandbrengen van deze beleidsregel heb ik sociale partners en deskundigen om commentaar op de conceptbeleidsregel verzocht. Door werkgeversorganisaties is gepleit voor een ruimere reactietermijn. De commentaren van deskundigen duiden erop dat de inhoud van de technische bijlagen bij de beleidsregel zodanig complex is dat dit in de praktijk tot uiteenlopende (afhankelijk van het type installatie) interpretaties zal leiden. Dit is een onwenselijke situatie. Bovendien zou de beleidsregel in deze vorm voor de Arbeidsinspectie slecht handhaafbaar worden.
Om die reden overweeg ik om de aanwijzingen met een technisch karakter als voorlichting onder te brengen in een Arbo-Informatieblad. Op deze wijze wordt de werkgever houvast geboden om binnen de termen van de beleidsregel adequate maatregelen ter preventie van legionella te treffen in zijn specifieke situatie en kan recht worden gedaan aan zowel het naleven van het Arbeidsomstandighedenbesluit als de wens tot het formuleren van beperkte en eenduidige regelgeving.
Tevens ben ik van mening dat het van belang is dat betrokken partijen voldoende tijd hebben om op een goede wijze te kunnen reageren.
Gelet op het bovenstaande verwacht ik thans dat de beleidsregel op 1 september 2003 kan worden gepubliceerd.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,



2

(M. Rutte)