Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

21 februari 2003 DGB 2003-01162 U 2020307580

Onderwerp

Beantwoording kamervragen van het lid Rouvoet

Bijgaand doe ik u toekomen een nota ter beantwoording van kamervragen van het lid Rouvoet over de voorlichting inzake belastingaangifte aan gehandicapten en chronisch zieken.

DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN,

Steven R.A. van Eijck

1.

Ja.

2 t/m 4.

De Belastingdienst beschouwt een adequate dienstverlening aan belastingplichtigen als een van zijn kerntaken. Alle belastingplichtigen - ook belastingplichtigen met een chronische ziekte of een handicap - hebben recht op tijdige en juiste informatie over hun fiscale verplichtingen. In dat kader vindt langs tal van kanalen voorlichting aan belastingplichtigen plaats. Zo gaan aangiftebiljetten vergezeld van een uitgebreide toelichting, heeft het aangifteprogramma een hulpfunctie waarin aanvullende informatie wordt gegeven en kunnen belastingplichtigen over bepaalde onderwerpen aanvullende toelichtingen opvragen. Ook in meer algemene zin geeft de Belastingdienst voorlichting. Ik noem de Belastingtelefoon, waar belastingplichtigen terecht kunnen met hun algemene vragen, de folderreeks waarin specifieke onderwerpen worden behandeld - waaronder de aftrekbaarheid van ziektekosten -, de internetsite van de Belastingdienst en de commercials die via radio en televisie worden uitgezonden. De - recentelijk vernieuwde - internetsite van de Belastingdienst zal de komende tijd worden getest om vast te stellen of deze voldoet aan de toegankelijkheidseisen voor mensen met een handicap. Mocht dit tot de conclusie leiden dat deze niet voldoet, dan zullen op dat punt maatregelen worden genomen. Ten slotte vermeld ik hier ook nog de Hulp bij aangifte campagne, waarmee de Belastingdienst belastingplichtigen die hun aangiftebiljet niet zelf kunnen of willen invullen terzijde staat.

Het behoeft geen betoog dat het belastingplichtigen geheel vrij staat om ook uit andere bron informatie te putten over hun fiscale verplichtingen. Ik noem slechts de belastinggidsen die elk jaar door een aantal commerciële uitgevers op de markt worden gebracht en waarin informatie is bijeengebracht die bij het invullen van het aangiftebiljet kan worden gebruikt. De Chronisch zieken en Gehandicaptenraad heeft aanleiding gezien voor de categorie chronisch zieke of gehandicapte belastingplichtigen bepaalde informatie rond de aangifte in een boekje bijeen te brengen. Uiteraard kunnen belastingplichtigen ook van deze uitgave gebruik maken. Ik zie daarin echter geen aanleiding in de financiering van deze uitgave te voorzien.