Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-066

Den Haag, 24-03-2003

Voorlichting belastingaangifte aan gehandicapten en chronisch zieken

De Belastingdienst houdt voldoende rekening met de informatievoorziening aan mensen met een chronische ziekte of handicap bij de belastingaangifte, aldus staatssecretaris Van Eijck van Financiën in antwoord op kamervragen en ziet geen reden om bij te dragen aan de financiering van de uitgave 'Belastingaangifte 2002 in verband met ziekte of handicap' van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad en de FvO.

Hieronder integraal de vragen en antwoorden.

Vragen

1

Kent u de uitgave <<Belastingaangifte 2002 in verband met handicap of ziekte>> van de CG-Raad en de FvO?

2

Deelt u de opvatting van de initiatiefnemers dat deze uitgave noodzakelijk is omdat de informatievoorziening van de Belastingdienst voor mensen met een handicap, chronische zieken, arbeidsongeschikten en hun verwanten niet in hun behoeften voorziet?

3

Is adequate informatievoorziening aan deze groep in uw ogen een plicht van de overheid, onder meer gelet op het voorstel van wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, alsmede gelet op het kabinetsvoorstel om in de Grondwet een zorgplicht voor de overheid op te nemen voor de toegankelijkheid van bij de overheid berustende informatie?

4

Financiert u deze uitgave? Zo nee, bent u bereid dit in de toekomst wel te doen, dan wel de informatievoorziening voor gehandicapten en chronisch zieken zelf ter hand te nemen, ook in alternatieve leesvormen?

Antwoorden

1.

Ja.

2 t/m 4.

De Belastingdienst beschouwt een adequate dienstverlening aan belastingplichtigen als een van zijn kerntaken. Alle belastingplichtigen ­ ook belastingplichtigen met een chronische ziekte of een handicap ­ hebben recht op tijdige en juiste informatie over hun fiscale verplichtingen. In dat kader vindt langs tal van kanalen voorlichting aan belastingplichtigen plaats. Zo gaan aangiftebiljetten vergezeld van een uitgebreide toelichting, heeft het aangifteprogramma een hulpfunctie waarin aanvullende informatie wordt gegeven en kunnen belastingplichtigen over bepaalde onderwerpen aanvullende toelichtingen opvragen. Ook in meer algemene zin geeft de Belastingdienst voorlichting. Ik noem de Belastingtelefoon, waar belastingplichtigen terecht kunnen met hun algemene vragen, de folderreeks waarin specifieke onderwerpen worden behandeld ­ waaronder de aftrekbaarheid van ziektekosten ­, de internetsite van de Belastingdienst en de commercials die via radio en televisie worden uitgezonden. De ­ recentelijk vernieuwde ­ internetsite van de Belastingdienst zal de komende tijd worden getest om vast te stellen of deze voldoet aan de toegankelijkheidseisen voor mensen met een handicap. Mocht dit tot de conclusie leiden dat deze niet voldoet, dan zullen op dat punt maatregelen worden genomen. Ten slotte vermeld ik hier ook nog de Hulp bij aangifte campagne, waarmee de Belastingdienst belastingplichtigen die hun aangiftebiljet niet zelf kunnen of willen invullen terzijde staat.

Het behoeft geen betoog dat het belastingplichtigen geheel vrij staat om ook uit andere bron informatie te putten over hun fiscale verplichtingen. Ik noem slechts de belastinggidsen die elk jaar door een aantal commerciële uitgevers op de markt worden gebracht en waarin informatie is bijeengebracht die bij het invullen van het aangiftebiljet kan worden gebruikt. De Chronisch zieken en Gehandicaptenraad heeft aanleiding gezien voor de categorie chronisch zieke of gehandicapte belastingplichtigen bepaalde informatie rond de aangifte in een boekje bijeen te brengen. Uiteraard kunnen belastingplichtigen ook van deze uitgave gebruik maken. Ik zie daarin echter geen aanleiding in de financiering van deze uitgave te voorzien.