Ingezonden persbericht

ISOC.nl masterclasses over gridtechnologie
Robert Grossman (USA)
25 maart 2003, Amsterdam

Beste ,

De afgelopen jaren heeft het concept van virtuele organisaties steeds meer aan belang gewonnen. Gridtechnologie (een uitwisselbare protocol- en softwarelaag die bovenop netwerktechnologie als het internet zit) speelt een belangrijke rol in het samenbrengen van resources, mensen en toepassingen. De standaarden voor grids worden ontwikkeld door het Global Grid Forum (GGF) in nauwe samenwerking met de internetstandaarden- organisatie IETF. De Europese commissie heeft voor de komende paar jaar tientallen miljoenen Euro gereserveerd voor onderzoek naar Grid- technologie. Wereldwijd zijn bedrijven als IBM, Oracle en Cisco zeer actief op dit gebied.

Grid technologie wint nog steeds aan belang in zowel commerciele omgevingen als in de academische wereld. Met de verschillende gedistribueerde infrastructuren die nu beschikbaar zijn, is bijvoorbeeld de analyse van data op afstand ineens een haalbare kaart geworden. Recente voorbeelden zijn onder meer data webs, data grids en het semantische web. Maar ook op gebieden als genomics zijn Grids van groot belang, getuige grote Nederlandse initiatieven als Proteinworld.

Internet Society organiseert samen met de Universiteit van Amsterdam een serie masterclasses over Grid technologie om Nederland kennis te laten maken met deze belangrijke enabling technology. Op 25 maart wordt de eerste masterclass gehouden door de Amerikaanse hoogleraar ondernemer en wereldrecordhouder transatlantisch datatransport Robert Grossman. De masterclass is niet alleen relevant voor technologen en gevorderden, maar ook diegenen die meer van Grid techologie in het algemeen willen weten.

Bijgaand een uitnodiging om deel te nemen aan deze masterclass.

Met vriendelijke groet,
Michiel Leenaars
Internet Society Nederland

M A S T E R C L A S S D A T A G R I D S A N D B E Y O N D

Robert L. Grossman, University of Illinois at Chicago/Two Cultures Group

In zijn masterclass zal de Amerikaanse expert Robert Grossman een breed overzicht geven van de infrastructuur en de tools die op dit moment beschikbaar zijn om informatie - van welke omvang dan ook, uit verschillende systemen en desnoods wereldwijd verspreid - beschikbaar te maken. De masterclass bevat verschillende case studies uit de wetenschap, engineering en de commerciele praktijk, zowel clustergebaseerde tools als grid-tools en web services uit de webgemeenschap. Daarnaast geeft hij een overzicht van de huidige en opkomende standaarden op dit gebied, zoals OGSA (Open Grid Services Architecture). Na het bezoeken van de masterclass bent u wegwijs in de belangrijkste technieken op het gebied van analyse en mining van gedistribueerde data.

Toegangsprijs voor de masterclass voor niet-leden van ISOC.nl is EUR 100, leden van ISOC.nl betalen slechts EUR 50 (word lid!). Vooraf reserveren gewenst via email. De masterclass wordt gehouden op 25 maart 2003 van 13.00 uur tot 17.00 uur in het gebouw van het CWI, Kruislaan 413, Amsterdam (Turingzaal, Z 011) in Amsterdam. De lezing wordt mede georganiseerd door de Advanced Internet Research-groep van de Universiteit van Amsterdam. Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar voor AIO's en studenten, vraag hierover om informatie via Michiel Leenaars.

Aansluitend is er gelegenheid om samen met de overige deelnemers aan de masterclass en de spreker nog even iets te drinken en door te denken over het belang van gridtechnologie en gedistribueerde data.

O V E R D E S P R E K E R
Robert Grossman is directeur van het Laboratory for Advanced Computing en het National Center for Data Mining van de Universiteit van Illinois in Chicago en woordvoerder van de Data Mining Group, een industrieel consortium dat PMML (Predictive Model Markup Language) ontwikkelt. Hij is bovendien directeur van de Two Cultures Group, die diensten en consultancy levert op datagebied. Hij heeft meer dan vijfenzeventig papers gepubliceerd. Hij is houder van het record transatlantische informatieoverdracht, samen met nog een aantal (waaronder ook Nederlandse) partijen als Nikhef en SARA.

Meer info: http://isoc.nl/activ/2003-GGF-Grossman.htm Plaatsen reserveren: bureau@isoc.nl.

Dit bericht is verstuurd aan Nieuwsbank, persbericht@nieuwsbank.nl.

INTERNET SOCIETY NEDERLAND
De vereniging voor internetminded professionals, beleidsmakers en doordenkers in Nederland. Wordt lid!