Ingezonden persbericht

Elektronisch meekijken in administraties kan fraude inperken

Media-Plazadirecteur wil actiever gebruik van nieuwe software door accountants

25-03-03, 20030325 -- UTRECHT, 25 maart 2003 ? Elektronisch meekijken op afstand in administraties kan vele soorten fraude zoals in de bouw en het HBO sterk inperken. Wim Bens, directeur van ICT?kennsicentrum Media Plaza, pleit ervoor om die vorm van controle uit te breiden.

Er komen steeds meer financieel?administratieve computerprogramma's die het mogelijk maken dat accountants op afstand in de elektronische boekhouding van bedrijven meekijken. Ook elektronische samenwerking tussen leveranciers en afnemers neemt steeds verder toe, stelt Bens in de jongste nieuwsbrief van Media Plaza. Deze zogenaamde 'collaborative commerce' heeft veel kanten, zoals automatisering van contacten tussen leveranciers en kopers, contract management en elektronisch afhandelen van het totale inkoopproces.

Bens benadrukt dat bij een goed gebruik van deze gereedschappen de overheid zijn controle kan verbeteren. Zo zouden de accountants van een departement live toegang kunnen krijgen tot de digitale financiële administraties van bijvoorbeeld hun aannemers, en ook bijvoorbeeld Rijksaccountants.

Bens stelt voor een betrapte aannemer of instelling dan door de rechter te verplichten langere tijd, bijvoorbeeld drie jaar, elektronische inzage toe te laten. Ook kunnen opdrachtgevers deze vorm van elektronisch meekijken als voorwaarde voor gunning stellen. Sommige banken eisen dit al bij het verstrekken van leningen aan bedrijven. Bens suggereert een nieuwe vakterm: Enforced Collaborative Commerce oftewel meekijken over de digitale schouder.



Ingezonden persbericht