Bond van Nederlandse Architecten

Particulier opdrachtgeverschap Om de Haenen

Vernieuwende architectuurprijsvraag in Breda van start

Dinsdag 25 maart om 16.00 uur geeft wethouder Adank in het Stadhuis aan de Grote Markt het officiële startsein voor de Architectuurprijsvraag Particulier Opdrachtgeverschap Om de Haenen, die de gemeente Breda organiseert in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten, kring West-Brabant. Geregistreerde architecten, die wonen of werken in het BNA-kringgebied West-Brabant kunnen deelnemen aan de prijsvraag.

De overheid wil de komende jaren dertig procent van de woningbouw via moderne vormen van particulier opdrachtgeverschap realiseren. De gemeente Breda wil hier zoveel mogelijk ervaring mee opdoen en daarom is het particulier opdrachtgeverschap het thema van de derde architectuurprijsvraag die gemeente en de BNA samen uitschrijven. Organisatorische ondersteuning wordt geleverd door het lokale architectuurcentrum Gebouw F.

Voor de prijsvraag komen 20 kavels beschikbaar in de wijk Om de Haenen, die deel uitmaakt van de Vinex-locatie Teteringen. De huizen worden gebouwd in twee blokken van vier woningen en zes blokken van twee woningen. Daarvoor worden 20 opdrachtgevers en 20 architecten gezocht. De prijsvraag begint met de selectie van 20 architecten, aan de hand van een essay waarin ze aangeven hoe ze tegen de locatie aankijken en welke architectuuropvatting ze hebben. Daarnaast zijn hun ideeën over particulier opdrachtgeverschap van belang en ook de wijze waarop men denkt samen te werken met de overige opdrachtgevers binnen hetzelfde bouwblok. Na het selecteren van 20 opdrachtgevers wordt in de derde fase van het proces een 'markt' georganiseerd, waarop de geselecteerde architecten hun essay en hun werk presenteren. De opdrachtgevers kiezen aan de hand hiervan voor een bepaalde architect. De inzendingen worden beoordeeld door een jury die ondermeer wordt gevormd door het landelijk bestuur van de BNA en de BNA-kring West Brabant.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Gebouw F: www.gebouwf.nl, of bellen met Bonnie van Doorn van het regiokantoor BNA Zuid, T: 013 - 545 56 17. Amsterdam, 25 maart 2003