LTO Nederland

Honderdste RIA-keurmerk uitgereikt in Nieuwegein

Glastuinders maken meer gebruik van gecertificeerde loonbedrijven

Dinsdag 25 maart 2003 - Glastuinders maken in toenemende mate gebruik van gecertificeerde loonbedrijven om in hun behoefte aan arbeid te voorzien. Het honderdste agrarische loonbedrijf, Holland Jobs BV in Schiedam, kreeg vanmiddag in Nieuwegein het honderdste RIA-keurmerk. Aan dit keurmerk of certificaat kan een tuinder zien, dat hij te maken heeft met een bonafide bedrijf dat volgens de regels werkt en voor de werknemers belastingen en sociale premies afdraagt.

Met de uitreiking heeft het LTO-project Certificering Handmatige Agrarische Loonbedrijven (HAL) een eerste mijlpaal bereikt. De honderd bedrijven die nu een keurmerk hebben, nemen rond 35 procent van het handmatig loonwerk in de glastuinbouw voor hun rekening. LTO Nederland is het certificeringsproject gestart om tuinders de weg te wijzen naar bonafide loonbedrijven en zo de illegale arbeid in de tuinbouw terug te dringen. Hoeveel handmatige loonbedrijven in de tuinbouw actief zijn, is niet bekend. Vaak gaat het om kleine bedrijven, die weer net zo snel verdwijnen als ze gekomen zijn.

RIA staat voor Register Inleenarbeid Agrarisch, waarin gecertificeerde handmatige agrarische loonbedrijven worden opgenomen. Deze bedrijven staan op een lijst, die elke ondernemer kan raadplegen (www.kiesria.nl). Tuinders die zaken doen met zo'n bedrijf, weten dat mogelijke risico's in het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid tot een minimum zijn beperkt.

LTO-voorzitter Gerard Doornbos is tevreden met het resultaat van het project, maar plaatst een kanttekening: "Bij de uitvoering zouden we hulp krijgen van de overheid. Helaas is het nog niet gelukt om een vrijwaring te krijgen voor tuinders die met gecertificeerde bedrijven werken, al schijnt minister De Geus (Sociale Zaken) daar wel voor te voelen."
De overheid verwacht dat tuinders niet alleen registers met mandagen bijhouden, maar ook de identiteitspapieren van de werknemers controleren. Dat laatste werkt niet, omdat tuinders niet kunnen vaststellen of er met de papieren is gerommeld.

Doornbos houdt de overheid aan de eerder gedane toezegging dat er een meldpunt komt, waar tuinders de papieren van hun werknemers kunnen laten controleren. LTO heeft wel ideeën hoe dit zou kunnen, maar ziet de controle van documenten van vreemdelingen als duidelijke overheidstaak.
LTO gaat ervan uit dat de veranderende gedragslijn onder tuinders zich doorzet. Vooral in de tuinbouw ontwikkelen zich afzetketens en zijn bedrijven aan alle kanten gecertificeerd. "Het past niet bij modern ondernemerschap dat tuinders in zee gaan met bedrijven zonder keurmerk en daarbij grote risico's lopen", aldus Doornbos.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)