Gemeente Lelystad

College stelt eerste wijkontwikkelingsplan van Lelystad vast naar de

Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad
College stelt eerste wijkontwikkelingsplan van Lelystad vast

Op 20 maart 2003 stelde het college het eerste wijkontwikkelingsplan van Lelystad vast. Het plan om acht buurten in de bestaande stad met elkaar te verbinden, te verbeteren en te moderniseren, onderging na de inloopmarkt van 2 december 2002 nog een aantal aanzienlijke wijzigingen. Na verbeteringen die bewoners aanbrachten en een laatste debat over het afdekken van overzienbare financiële risico's, nam het college op 20 maart jongstleden, de stap om het programma met 76 projecten in mei 2003 aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor te leggen. Het plan dat op hoofdlijnen is uitgewerkt en de kust met het centrum verbindt, kan nu door de raad als kader voor nadere uitwerking aangenomen worden. De nadere uitwerking van buurtprojecten geschiedt steeds in vroegtijdig overleg met belanghebbenden. Concreet houdt dat in dat belanghebbenden na het gemeenteraadsbesluit nog steeds invloed kunnen uitoefenen op de invulling van hun buurt, de woningbouw, de architectuur, de openbare inrichting en op buurtvoorzieningen.

De gemeente spreekt haar waardering uit over de betrokkenheid die de bewoners van de acht buurten tonen. De reacties tijdens de inloopmarkt van 2 december 2002, dragen sterk bij aan de kwaliteit van de plannen voor de buurten Jol, Galjoen, Stadseiland, Schouw-West, Kempenaar, Kogge, Punter en Gondel.

De 76 plannen zijn wederom zorgvuldig tegen het licht gehouden. De inloopmarkt van 2 december stelde de gemeente in de gelegenheid om opnieuw goed naar bewoners, bedrijven en instellingen te luisteren. De plannen zijn verbeterd. Het is nu aan de gemeente raad om het programma in mei 2003 vast te stellen. De projectgroep heeft met de suggesties van bewoners en haar eigen deskundigheid gepuzzeld. Naast het verwerken van onder meer bewonersreacties is de samenhang van de projecten in sociaal, fysiek en economisch opzicht behouden en zijn kosten en opbrengsten nog steeds met elkaar in evenwicht.

Het wijkontwikkelingsplan heeft als doel om de acht buurten: Jol, Galjoen, Stadseiland, Punter, Schouw-West, Kempenaar en Kogge een eigen gezicht te geven door het wonen te differentiëren en aantrekkelijker te maken. Ook streeft de gemeente met het plan naar een gezond, duurzaam en veilig woonklimaat, door verkeers- en sociaal veilige routes, door sociale samenhang en actieve buurtbewoners en partijen te stimuleren. Het zorgt tevens voor een balans tussen wonen, werken en recreëren en het plan verbind de kust met het centrum. Bijkomend draagt het wijkontwikkelingsprogramma bij aan de doelstelling om de beheerskosten van de acht wijken over een aantal jaren gespreid, te verlagen. Dat is belangrijk voor Lelystad. De onderhoudskosten van het openbaargebied liggen gemiddeld aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland.

Het voorstel van het college aan de gemeenteraad bevat een aantal verbeteringen ten opzichte van het programma van oktober 2002. Bewoners gaven na de inloopmarkt in december vorig jaar ook nog hun wensen aan door middel van twee grote acties. Waarbij voor de projecten rond het Bultpark 1217 handtekeningen werden aangeboden en voor de bebouwing van het "Volkstuinencomplex Jol" ruim 300. De oevers bij de Maranathaschool blijven hun groene karakter behouden. Ook de dierenwei blijft bestaan. Het noordelijke groene stuk van de "Volkstuinen Jol" blijft gehandhaafd, grotendeels conform het voorstel van de actiegroep. Zo zijn er nog een aantal verbeteringen waarbij opmerkingen van bewoners zijn verwerkt. Het college meent hiermee tegemoet te komen aan de belangen van bewoners en andere partijen in het gebied.

Bewoners ontvangen in de loop van de komende twee weken nieuwsbrief 14 over deze verbeteringen.

---

Geplaatst op 25 maart 2003