Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 13

TUMULT naar de wijk Kanaleneiland:
Spreidingsbeleid, toch vanzelfsprekend?

Kanaleneiland wordt weer leefbaar als er vierduizend allochtonen in een andere wijk gaan wonen. De sloop- en renovatieplannen moeten dit verwezenlijken. Ook de allochtone bewoners roepen inmiddels om spreiding. Maar is spreiding voor alle problemen een oplossing? En wat gebeurt er voor de achterblijvers in Kanaleneiland? Kan de Gemeente Utrecht van Kanaleneiland alsnog een multicultureel succesnummer maken? TUMULT organiseert op 26 maart een gesprek in de wijk Kanaleneiland: Restaurant Ons eiland, Marco Pololaan 2, Utrecht. Aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Met o.a. Paulus Jansen, lid Gemeenteraad Utrecht voor de SP, Mohamed Lagmouch van de Marokkaanse Ouderraad Kanaleneiland , Aliye Cetin, lid Werkgroep Sociale Veiligheid en Martin Mulder, De Utrechtse Opgave.

Zeer recent onderzoek van GGD Rotterdam en Universiteit Leiden bevestigt nu de nadelige gevolgen van concentratiewijken. Maar volgens professoren W.J. Duijvendak en R. Hortulanus is 'differentiatie' ook niet per se goed voor een achterstandswijk, omdat veel mensen er nog de nodige burenhulp vinden. Die samenhang verdwijnt als er ineens nieuwe groepen bewoners tussen komen wonen. Ook in Almere zijn er nieuwe inzichten. De directeur van een woningcorporatie wil daar exotische, allochtone buurtjes inrichten naar het voorbeeld van Lombok. En bovendien zouden allochtonen moeten kunnen kiezen. Wie wil moet bij elkaar kunnen wonen en om de wijk aantrekkelijk te maken moet er een 'oosters, exotisch sausje' over. Is Lombok te herhalen in Utrecht?

Dit is het derde debat in de serie TUMULT NAAR DE WIJK Gemengd, niet vanzelfsprekend, debatten in vijf wijken van Utrecht waar bewoners discussiëren met elkaar en met o.a. wethouders van de Gemeente Utrecht. Mogelijk gemaakt door Forum, Instituur voor Multiculturele Ontwikkeling, Multi Cultureel Instituut Utrecht en De Utrechtse Mix, Project Interculturalisatie Gemeente Utrecht

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.