Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de Tweede Kamer: voortgang van het project Kiezen op afstand

26 maart 2003

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeert de Tweede Kamer over de voortgang van het project Kiezen op afstand (KOA). Voorts gaat de minister in op twee moties (28 600-VII, nr. 10 en 11), die de Kamer heeft aangenomen.


---

Samengevat wordt de regering in de moties Te Veldhuis/Rehwinkel en Rehwinkel/Spies opgeroepen om het mogelijk te maken, dat:

- er uiterlijk bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2007 ook per internet gestemd kan worden. Daaraan voorafgaand andere gemakkelijke wijzen van stemmen (zoals telefoon- en briefstemmen) te onderzoeken.

- het experiment in 2004 (stemmen in het stemlokaal van eigen keuze zodat er ook over de gemeentegrens in een stemlokaal van eigen keuze kan worden gestemd) wordt verruimd.

- er zo veel mogelijk wordt samengewerkt met andere landen en zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van ervaringen in het Verenigd Koninkrijk en de Bondsrepubliek Duitsland.

Bij deze voortgangsrapportage behoren twee bijlagen.
Bijlage 1: Notitie elektronisch kiezen op afstand en de geheime en vrije stemming.
In vele landen zijn er ontwikkelingen op het gebied van elektronisch stemmen gaande. Als gevolg daarvan ontstaat er een discussie over de veranderingen die het elektronisch stemmen zal veroorzaken ten opzichte van de oorspronkelijke wijze van stemmen. Een aspect dat vaak in deze discussies naar boven komt, is de invloed van het elektronisch stemmen op de beginselen van geheime en vrije stemming. In deze notitie wordt kort ingegaan op de beginselen van geheime en vrije stemming.

Bijlage 2: Kiezen op afstand in het buitenland.
Deze rapportage handelt over de wijze waarop in andere landen wordt omgegaan met elektronisch kiezen op afstand. De rapportage geeft inzicht in de ontwikkelingen die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sinds november 2002 heeft geconstateerd. Een voorgaande rapportage dateert van 18 oktober 2002.

Tot slot: parallel aan deze voortgangsrapportage worden twee nota's aan de Tweede Kamer gezonden omtrent het wetsvoorstel Experimentenwet Kiezen op afstand (kamerstuk 28 664):

- de nota naar aanleiding van het verslag van de Tweede Kamer omtrent het wetsvoorstel, dd. 9 januari 2003.

- de nota van wijziging bij het wetsvoorstel.

In de rechterkolom van uw beeldscherm kunt u de voortgangsrapportage, alsmede de twee bijlagen en de twee nota's downloaden in pdf-formaat.


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 5 april 2003