Centrum Informatie en Documentatie Israël

Persbericht 2003


---

Den Haag, 26 maart 2003

"Adam Curry moet excuus aanbieden wegens antisemitische uitlatingen"

Met verontwaardiging heeft CIDI kennisgenomen van de antisemitische opmerkingen van Adam Curry in het programma `Met het oog op morgen'. Curry trok daar op 24 maart van leer tegen de zogenaamde `Joodse invloed' op de Amerikaanse media in de verslaggeving over Irak. Letterlijk zegt hij:

"Sinds 11.9.2001 terroriseert Amerika zijn eigen volk en dit is het resultaat ervan (..). Je hebt geen idee hoe de media op Amerika inhamert(...) En het is genadeloos (..) en het komt van zoveel verschillende kanalen tegelijkertijd (..). Een punt is wel nog aan de orde, een heel gevoelig punt wat in Amerika nooit besproken kan worden om logische redenen en ik zeg het alleen maar uit analyse. Maar het grootste deel van de Amerikaanse media is in handen van Amerikaanse Joden. En daar moet je dan inderdaad heel erg je vraagtekens bijzetten van wat zien we nou en waar komt het vandaan...".

In brieven aan de interviewer Henk van Hoorn, die de opmerking liet passeren, en Adam Curry zelf, wijst CIDI er op dat Curry zich bedient van een oud antisemitisch vooroordeel. Dat gaat er van uit dat de Joden de wereld manipuleren. CIDI noemt de opmerkingen ook feitelijk onjuist: "Over de oorlog en de aanloop tot de oorlog wordt door de media over de gehele wereld bericht. Honderden journalisten informeren ons dagelijks. Gelooft u nu echt dat Joden al die berichtgeving in handen hebben en kunnen sturen? En bovendien, als u de Amerikaanse samenleving werkelijk zo goed kent, had u ook moeten weten dat de Joodse gemeenschap in de VS evenzeer verdeeld is over de oorlog als wij hier in Europa."

CIDI vraagt aan Curry publiekelijk zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de Joodse gemeenschap voor zijn "pijnlijke opmerkingen die herinneringen oproepen aan tijden die ver achter ons leken te liggen en nooit meer terug dienen te komen".


---

(c)CIDI, 2003