Universiteit van Utrecht


Persbericht van de Universiteit Utrecht
29 januari 2003

Eredoctoraten voor Ostrander, Weinstein en De Lange

De Universiteit Utrecht verleent eredoctoraten aan de genetica/oncoloog Elaine Ostrander, de wiskundige Alan Weinstein en de biomedisch onderzoeker Titia de Lange. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de 367e Dies Natalis op 26 maart 2003.

Prof.dr. Elaine Ostrander
Prof.dr. Elaine Ostrander is hoofd van het interdisciplinaire programma Genetics /Genomics aan het gerenommeerd Fred Hutchinson Cancer Research Center. Zij is Professor of Zoology and of Genome Sciences aan de University of Washington. Daarnaast is Ostrander verantwoordelijk voor een omvangrijk laboratorium, gericht op de identificatie van genen en mutaties die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van borst- en prostaatkanker. Ostrander heeft zich vanaf begin de jaren '90 ingezet voor het belang van genetisch onderzoek in de (dier)geneeskunde. Daartoe heeft zij onder meer verantwoordelijkheid genomen voor een groot internationaal consortium dat zich richt op de ontrafeling van het genoom van de hond. Het eredoctoraat wordt verleend vanuit de faculteit Diergeneeskunde. Prof.dr. J.H.M. Verheijden, directeur Instituut voor Veterinaire Wetenschappen, en prof.dr. F.J. Sluijs, voorzitter Hoofdafdeling Gezondheidszorg Gezelschapsdieren, treden op als erepromotores.

Prof.dr. Alan Weinstein
Prof.dr. Alan Weinstein is Professor of Mathematics aan de University of California, Berkeley. Weinstein krijgt een eredoctoraat vanwege zijn invloedrijk werk op het terrein van differentiaalmeetkunde en mathematische fysica. Geïnspireerd door de klassieke mechanica is Weinstein verantwoordelijk voor belangrijke doorbraken op het terrein van de symplectische meetkunde. Met zijn werk heeft Weinstein belangrijke invloed uitgeoefend op vele, ook jonge wiskundigen en wel in het bijzonder aan de Universiteit Utrecht. Het eredoctoraat wordt verleend vanuit de faculteit Wiskunde en Informatica. Prof.dr. J.J. Duistermaat, hoogleraar 'Zuivere en toegepaste wiskunde', en prof.dr. I. Moerdijk, hoogleraar 'Topologie', treden op als erepromotores.

Prof.dr. Titia de Lange
Prof.dr. Titia de Lange is Leon Hess Professor aan de Rockefeller University, New York. De Lange krijgt een eredoctoraat vanwege de grote bekwaamheid en inventiviteit die ze vanaf het begin van haar wetenschappelijke carrière aan de dag heeft gelegd. Tijdens haar promotieonderzoek heeft zij een aantal belangwekkende ontdekkingen gedaan op het gebied van de antigenenvariatie in Trypanosomen. Haar onderzoek naar chromosoomeinden heeft internationaal zeer grote waardering gekregen. Aan de Rockefeller University behoort zij tot de meest gewaardeerde vaste staf hetgeen gereflecteerd wordt in haar huidige aanstelling als hoogleraar in een speciale 'endowed chair'. Het eredoctoraat wordt verleend vanuit het Academisch Biomedisch Centrum. Prof.dr. R.H.A. Plasterk, hoogleraar 'Ontwikkelingsgenetica', en prof.dr. P.C. van der Vliet, hoogleraar 'Fysiologische chemie', treden op als erepromotores.

Speciale academische zitting
In een aparte academische zitting op 6 maart reikt de Universiteit Utrecht een eredoctoraat uit aan dr. Enrique Iglesias, President van de Inter-American Development Bank. Tijdens deze zitting wordt tevens de Prins Claus Chair in Development and Equity ingesteld. Zie www.uu.nl/nieuws voor meer informatie hierover.

Voorlichter Soleanie Martis, (030) 253 2411, s.martis@csc.uu.nl