Universiteit van Amsterdam



Een humoristische schrijfstijl in de DDR-literatuur
woensdag 26 maart 14.00 uur

Promotie Duitse letterkunde
Daniel Sich onderzocht de opvatting dat delen van de DDR-literatuur van de jaren negentig zich kenmerken door een vergissing wat betreft stijl en inhoud. De auteurs, die met het einde van de DDR ontheven werden van hun natuurlijke rol van tegenstander van de staat, vertonen een voorkeur voor het humoristische schrijven. In een tijd van ommekeer, waarin oude beelden verbleken en nieuwe ontstaan, kan het komische een bevrijdende werking hebben. De keuze voor een meer luchtiger toon levert tijdens het proces van poëtische heroriëntering echter andere problemen op dan in de context van een dictatoriaal georganiseerde maatschappij. Sich belicht de voorkeur voor een humoristische schrijfstijl aan de hand van teksten van Jens Sparschuh, Thomas Brussig, Katja Lange-Müller en Kerstin Hensel en bediscussieert de geschiktheid van de teksten als literaire reactie op de nieuwe realiteit. Sich stelt dat er een verband is tussen de subversieve stijl van schrijven in de DDR en de humoristische schrijfstijl in de Oost-Duitse literatuur van de jaren negentig.

D. Sich: Aus der Staatsgegnerschaft entlassen. Katja Lange-Müller und das Problem humoristischer Schreibweisen in der ostdeutschen Literatuur der neunziger Jahre. Promotor is prof. dr. A.V.N. von Bormann.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.