Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

18-03-2003
Actie Spaar het woud, gebruik FSC-hout
Burgemeester Meerburg neemt FSC-voorzittershamer in ontvangst.

Op 26 maart aanstaande wordt een FSC-voorzittershamer aan alle burgemeesters van Nederland uitgereikt. Dit is de start van de FSC-campagne die het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland tot en met 30 april 2003 zullen voeren. Burgemeester Meerburg neemt de voorzittershamer op deze dag ook in ontvangst.

De hamer wordt aangeboden in de hoop dat de bestuurscolleges daarmee goede besluiten nemen voor een duurzame toekomst. De oproep van het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland aan alle gemeenten is: ´spaar het woud, gebruik FSC-hout´ en stel FSC als norm voor houtgebruik in gemeentelijke projecten. Daarmee worden de natuur en de mensen die in en van het bos leven geholpen.

In de gemeente Alkemade is in maart 1997 het ´plan van aanpak duurzaam bouwen´ vastgesteld. Eén van de maatregelen die hierin is opgenomen is het verbod op het gebruik van tropisch hardhout, tenzij voorzien van het FSC-keurmerk, voor de werkzaamheden en projecten die in opdracht van de gemeente worden uitgevoerd. Ondertussen is tweede betrouwbaar keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout verschenen, namelijk het Keurhout-keurmerk. In april 2002 is daarom het beleid voor het duurzaam bouwen geactualiseerd door naast het FSC-keurmerk ook het Keurhout-Keur toe te staan voor de werkzaamheden en projecten in opdracht van de gemeente. Bij projecten die niet in opdracht van de gemeente worden uitgevoerd wordt het gebruik van hardhout met FSC-keurmerk of Keurmerk-Keur gestimuleerd.

De FSC-voorzittershamer wordt op 26 maart 2003 om 14.00 uur door vertegenwoordigers van het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland aangeboden aan burgemeester Meerburg. De overhandiging vindt plaats voor het gemeentehuis.