Gemeente Enkhuizen

Week 12: Column

Nationale Boomfeestdag 2003

Op woensdag 26 maart a.s. is het Nationale Boomfeestdag. Op deze dag worden door het hele land activiteiten gehouden waarbij de bomen en de natuur centraal staan. Zo zijn in het verleden ook de Iepen op de Vesting met de hulp van scholieren uit Enkhuizen geplant. De gemeente Enkhuizen en het Milieu Educatief Centrum De Witte Schuur willen deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op initiatief van het taakveld Stadsbeheer organiseren zij gezamenlijk een festijn waarbij ook deze keer de scholieren van Enkhuizen een belangrijke rol spelen.

Alle basisscholen in Enkhuizen zijn aangeschreven en gevraagd of zij met de groepen 7 en 8 willen deelnemen aan de Boomfeestdag. Maar liefst zeven basisscholen hebben enthousiast gereageerd, waardoor ruim 350 leerlingen een schop ter hand zullen nemen.

Tijdens de Boomfeestdag wordt het stuk grond beplant dat ligt in het nieuwbouwplan Kadijken tussen de Lange Deelensloot en de Koekfabriek. Dit terrein is bijna 8 jaar in gebruik geweest als gronddepot. Nu wordt het ingericht als nieuw natuurgebied en zal Het Buurtbos gaan heten. In totaal worden er ongeveer 3.300 bomen en struiken geplant waarvan een groot deel door de scholieren tijdens de Boomfeestdag.

Het Buurtbos is zo aangelegd dat het bestaat uit verschillende hoogten, zelfs enkele heuvels. Iedere deelnemende school krijgt tijdens de Boomfeestdag een heuvel toegewezen die zij mogen beplanten. Wethouder Van Pijkeren zal met een leerling van iedere school de eerste acht bomen planten waarna rond 11.00 uur het startsein wordt gegeven. Op dat moment planten alle deelnemers tegelijkertijd hun boom op hun heuvel.

Wij hopen dat in de toekomst de deelnemende kinderen nog eens met hun kinderen of kleinkinderen door het Buurtbos zullen wandelen en dan vol trots zeggen: Toen ik op de basisschool zat heb ik geholpen met het aanplanten van dit prachtige Buurtbos!.

Met vriendelijke groet,

Piet Meissen, medewerker Stadsbeheer