Gemeente Ferwerderadiel

Boomfeestdag in Ferwerderadiel

Op woensdag 26 maart wordt de nationale boomfeestdag gehouden. Ook de gemeente Ferwerderadiel doet mee aan de boomfeestdag, maar niet op 26 maart maar op dinsdag 25 maart. Leerlingen van groep 8 van de christelijke basisschool De Welle uit Burdaard zullen samen met burgemeester Van den Berg en wethouder Wijbenga nieuwe lindes rond het kerkhof van Jislum planten.

Inwoners van Jislum en omgeving zijn al geruime tijd bezig om zich in te zetten voor behoud van "hun" toren. Daartoe is de stichting tot behâld fan e Jislumer tsjerke opgericht, die zorg zal dragen voor de restauratie. De restauratie van de toren is vrijwel afgerond en dit eigendom gaat over naar de stichting monumentenzorg Ferwerderadiel.

In de restauratiebegroting is niets opgenomen voor het opknappen van de omgeving. Het kerkhof is nog steeds eigendom van de Nederlands Hervormde kerk. Waarschijnlijk is net voor of in de Tweede Wereldoorlog de omzoming van het kerkhof aan de noord- en westkant van de kerk omgezaagd. De zuid- en oostzijde zijn blijven staan. De subsidiemogelijkheden van de leefbaarheidsprojecten van kleine dorpen in Fryslân bood de mogelijkheid om een plan voor reconstructie van de omzoming van de kerk op te zetten. De Nederlands Hervormde kerk en dorpsbelang Burdaard-Jislum hebben tevens een bijdrage geleverd. De gemeente zorgt voor de voorbereiding, het planten en de geleiderekken waar de takken langs moeten groeien.