Gemeente Loppersum

Wethouder Jan Boer plant boompje op Boomfeestdag in Garrelsweer

Op woensdag 26 maart 2003 is het Boomfeestdag. Wethouder Jan Boer verwelkomt om 9.00 uur leerlingen uit de bovenbouw van obs Wirdumerdraai en bbs Klimop uit Garrelsweer aan de Enzelenzerlaan te Garrelsweer. Daarna gaat hij hier het eerste boompje planten. Vervolgens krijgen de kinderen hiertoe de gelegenheid.

Steenuilwerkgroep

De Steenuilwerkgroep Groningen heeft de gemeente Loppersum voorgesteld het ruilverkavelingsbosje op deze locatie om te vormen tot een hoogstamboomgaard. De vruchtbomen die woensdag worden geplant, bestaan uit oude Groninger rassen en worden geleverd door Landschapsbeheer.

Hoogstamboomgaard

Eén van de argumenten van de Steenuilwerkgroep Groningen om het loofbosje te vervangen door een hoogstamboomgaard, was dat loofbomen op deze locatie niet passen in het kenmerkende open landschap. Loofbomen doen hier afbreuk aan het open karakter. Bovendien gaat van dit loofbos een storende werking uit voor de talrijkste broedvogelsoorten van het open akkerlandschap, de veldleeuwerik, gele kwikstaart en graspieper.

Een hoogstamboomgaard verbetert de kwaliteit van de leefgebieden van de steenuil in de gemeente Loppersum. Daarnaast past een hoogstamboomgaard ook in de oude Lopster fruitcultuur en daarmee in het cultuurhistorische karakter van de gemeente.

Respect voor de natuur

De jaarlijkse Boomfeestdag heeft tot doel kinderen de natuur te leren respecteren en te onderhouden. Dit doel kan worden bereikt door hen in contact te brengen met de natuur. In de afgelopen 45 jaar heeft de Boomfeestdag nadrukkelijk bijgedragen aan meer Groen in en om de stad met het aanplanten van ruim 10 miljoen bomen en struiken.


---