Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

26 maart 20 maart 2003/ WV 2003-00099 2003 (08-03-Fin)

Onderwerp

fiche Mededeling Belasting van personenauto's in de Europese Unie

De vaste commissie voor Financiën heeft verzocht de commissie voorafgaand aan het algemeen overleg d.d. 27 maart aanstaande te informeren over de reden van de late verzending van het fiche over een mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement: Belasting van personenauto's in de Europese Unie - opties voor maatregelen op nationaal niveau en op het niveau van de Gemeenschap aan de Tweede Kamer. Gaarne voldoe ik aan dit verzoek.

Op 6 september 2002 is een definitieve versie van het betreffende document, met als kenmerk COM (2002) 431 def, verschenen. Al snel was duidelijk dat het toenmalige Deense voorzitterschap deze mededeling niet meer zou agenderen.

De Mededeling bevat een vrij breed palet aan ingrijpende voorstellen, zoals onder andere het afschaffen dan wel verminderen van registratiebelastingen voor voertuigen (in Nederland: Belasting op personenauto's en motorrijwielen 1992) en het geheel of gedeeltelijk baseren van registratiebelastingen en motorrijtuigenbelastingen op de CO2-emissie. De verschillende voorstellen raken niet alleen het fiscale beleid, maar ook het milieu- en verkeersbeleid speelt hierbij een rol.

In het licht van het vorenstaande is enige tijd genomen voor het opstellen van het fiche. Op 27 november 2002 en op 8 januari 2003 is het voorstel in het overleg in de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen aan de orde gekomen. Daarna is het fiche op 28 januari 2003 geagendeerd en geaccordeerd in de Coördinatie Commissie voor Europese Integratie- en Associatieproblemen.

Op 4 februari jongstleden heeft de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken u per brief het fiche over de Mededeling Belasting van personenauto's in de Europese Unie doen toekomen.

Overigens is de Mededeling nog steeds niet in Brussel aan de orde geweest.

De staatssecretaris van Financiën,

Steven R.A. van Eijck