Amsterdam Airport Schiphol

Matige groei aantal passagiers, sterkere groei vrachtvervoer via Schiphol in februari

Persbericht / Press Release
Schiphol,
26 maart 2003

In februari verwerkte Amsterdam Airport Schiphol bijna 2,7 miljoen passagiers; een stijging van 3,0% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Deze tegenvallende groei kan deels worden verklaard uit het feit dat de krokusvakantie dit jaar slechts gedeeltelijk in februari viel en vorig jaar in zijn geheel. Daarnaast wierp ook de situatie in Irak haar schaduw vooruit. Op alle regio's werd namelijk een groei van het aantal passagiers gerealiseerd, met uitzondering van het Midden Oosten. De groei van het aantal passagiers via Schiphol was sterker dan op Schiphols concurrenten Parijs (+2,7%) en Frankfurt (+0,9%). Alleen Londen noteerde in februari een sterkere stijging (+5,6%) van het aantal reizigers.

Vrachtvervoer

Het vrachtvervoer steeg ten opzichte van vorig jaar met 6,7% tot 102.236 ton. Deze groei was deels te danken aan een toename van het aantal vrachtvluchten via Schiphol met 4,8%. Maar ook aan boord van passagiers/combi-toestellen werd meer vracht vervoerd: +5,7%. De sterkste groei werd gerealiseerd in het vervoer van en naar Noord Amerika (+15,3%), maar ook van en naar Azië (+8,5%) en het Midden Oosten (+9,1%) werd meer vracht vervoerd. Ook Schiphols belangrijkste Europese concurrenten Londen (+8,4%) en Frankfurt (+5,6%) registrereerden in februari hoge groeicijfers in het vrachtsegment.

Vliegtuigbewegingen

Het aantal vliegtuigbewegingen steeg in februari met 1,1% tot 28.780. Deze groei werd voornamelijk gerealiseerd op intercontinentale bestemmingen. Het aantal vluchten op Europese bestemmingen bleef nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Het gemiddelde maximum startgewicht per vliegtuigbeweging steeg in februari met 5,0% tot 93,7 ton, met name dankzij de groei van het aantal intercontinentale vluchten.

Punctualiteit

De punctualiteitscijfers lieten in februari een zeer gunstige ontwikkeling zien ten opzichte van februari 2002. De aankomstpunctualiteit steeg met bijna 11 procentpunten tot 79,1%, terwijl de vertrekpunctualiteit met bijna 12 procentpunten toenam tot 69,5%. Dit resultaat werd bereikt ondanks de relatief slechte weeromstandigheden (lage temperaturen, gladheid en mist) in februari.

* incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). ** percentage passagiersvliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is aangekomen *** percentage passagiersvliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is vertrokken

026-2003/rw/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --