Politie IJsselland

Persinformatie politie Steenwijk/Horst&Waterland
van dinsdag 25-mrt-2003 07:00 uur
tot woensdag 26-mrt-2003 06:59 uur
Door : Wim Dierkx
Piket: Rein Kloppenburg
---


RIJBEWIJS INGENOMEN NA TE HOGE SNELHEID



TUK - Op de Hooidijk werd dinsdagmorgen een 28-jarige autobestuurder uit Blokzijl bekeurd. Hij reed 112 in plaats van de terplaatse toegestane maximum snelheid van 50 km./u. Zijn rijbewijs is ingenomen.


---


WANNEPERVEEN - Dinsdagmiddag reed een 42-jarige autobestuurder uit de Wijk op de Zomerdijk 147 km./u. Terplaatse is 80 km./u. toegestaan. Hij krijgt een proces-verbaal en zijn rijbewijs is ingenomen.


---


AANGEHOUDEN NA WINKELDIEFSTAL



STEENWIJK - Dinsdagmiddag werd in een supermarkt aan het Steenwijkerdiep een 20-jarige vrouw uit Steenwijk aangehouden. Zij had voor E 8,63 aan levensmiddelen gestolen. Zij ging met een bekeuring van E 115,00 de deur uit. Zij kreeg van de betreffende zaak een winkelverbod van 1 jaar.


---


BROMFIETSCONTROLES



GENEMUIDEN - In de ochtendspits werd dinsdagmorgen op de Kamperzeedijk een bromfietscontrole gehouden. Er vielen 4 bekeuringen; drie voor een te hoge constructiesnelheid en één voor het niet dragen van een helm. Er werden 10 bromfietsers gecontroleerd.


---


GEEN AUTOGORDEL



STEENWIJK - Bij een autogordelcontrole op de Vendelweg werden dinsdagmiddag 4 automobilisten bekeurd.


---


VERKEERSCONTROLES



STEENWIJKERLAND - Bij diverse verkeerscontroles in de gemeente werden dinsdagmiddag 7 bestuurders bekeurd. Eén bestuurder reed te kort op zijn voorganger; een bestuurder voerde mistlampen; 3 bestuurders reden te snel op een 80 km.-weg (snelste 115 km./u.); een fietser reed in het voetgangersgebied en een automobilist maakte een parkeerovertreding.


---




UITNODIGING




EERSTE CERTIFICATEN


VEILIGE WONING WORDEN IN STAPHORST UITGEREIKT



In Staphorst zijn nu de eerste 13 woningen volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen gebouwd De betreffende certificaten worden op donderdag 27 maart 2003, te 13.00 uur uitgereikt door wethouder H. Kruidhof van de gemeente Staphorst. Plaats van handeling: Churchilllaan te Staphorst.
Aansluitend wordt u uitgenodigd voor een informele bijeenkomst in het gemeentehuis van Staphorst
Graag nodigen we u van harte uit voor deze bijeenkomst.

Enige achtergrondinformatie:
Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen®?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen® is vergelijkbaar met een APK-keuring. Als een auto aan de landelijke veiligheidseisen voldoet, is deze APK-goedgekeurd en kun je veilig de weg op. Je weet dan dat je in een veilige en betrouwbare auto rijdt. Mensen die in een huis of nieuwbouwwijk wonen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen®, weten dat het gaat om een veilige wijk en huis, met minder kans op inbraken. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen® wordt alleen afgegeven voor woningen, complexen en wijken die voldoen aan een voorgeschreven pakket van eisen voor sociale veiligheid, inbraak- en brandpreventie.
Wie moet wat doen?

Veilig wonen is een gezamenlijke inspanning. Een bewoner moet het eigen huis veilig maken en de woningbouwcorporatie en gemeente moeten zorgen voor de veiligheid buiten het huis. Het gaat bij een woning voornamelijk om hang- en sluitwerk, rookmelders en buitenverlichting. In een wijk gaat het vooral om straatverlichting, terugsnoeien van groenvoorziening en schoonhouden van de wijk. Soms zijn er bouwkundige fouten en dan moet de wijk rigoureuzer worden aangepakt, bijvoorbeeld als er sprake is van een doolhof van achterpaden. Gemeenten die in actie willen komen worden ook geholpen. Er is een cd-rom, de wijkveiligheidsscan, waarmee gemeenten snel een beeld krijgen van de mate waarin een wijk voldoet aan de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®.
Wat is het effect van het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Een bewoner van een woning die voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen® heeft 95% minder kans op inbraak dan een bewoner van een huis die hier niet aan voldoet. Als meer dan 60% van de woningen in een wijk voldoet aan het keurmerk, staat de wijk als veilig bekend. Als gemeenten en woningcorporaties vervolgens ook nog maatregelen nemen om de veiligheid op straat te verbeteren, dan is de afname van criminaliteit nog merkbaarder. Dan is er namelijk ook nog sprake van vermindering van andere vormen van criminaliteit, zoals vernielingen, autokraak en fietsendiefstal. Mensen gaan zich veiliger voelen. Je kan bij een goede verlichting bijvoorbeeld 's avonds laat zien wie je tegemoet komt. Dat geeft een prettig gevoel.
Behalve de reeds genoemde voordelen is het ook zo dat middels het certificaat "Veilige Woning" er ook korting wordt verstrekt op de inboedelverzekering.

De effecten van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® zijn zo duidelijk aangetoond dat het kabinet het keurmerk aanbeveelt in de nota "Naar een veiliger samenleving". Het kabinet stelt onder andere dat vanaf 2004 moeten alle nieuw te bouwen woningen en woningen die worden gerenoveerd voldoen aan het keurmerk veilig wonen.
---





---- --


Dagrapport Pers Salland
Dinsdag25-mrt-2003 07:00 uur tot Woensdag26-mrt-2003 06:59 uur
Door Wim Rabelink
Piket 038 - 4963891
---


BROEI IN HOOIMIJT



OLST - Stond een hooimijt in brand in de uiterwaarden bij Den Nul nabij de Dijkstoel.
Brandweer kwam ter plaatse. Volgens hen is er sprake van hooibroei.

03-036327



---


GROTE UITSLAANDE BRAND IN WOONBOERDERIJ



HEINO - Werd dinsdagavond, 25 maart omstreeks 23.15 uur door de bewoners een brand ontdekt in hun woonboerderij aan de Lemelerveldseweg. De bewoners hadden de open haard aan. Vermoedelijk is daar de brand ontstaan. Kort na de ontdekking sloegen de vlammen al uit het dak. De eigenaar kon met echtgenote en 2 kinderen op tijd het pand verlaten. Samen met andere mensen uit de buurt kon men nog veel belangrijke spullen uit de woning halen.

De brandweer van Heino en Raalte hebben het vuur bestreden. Zij konden een naast de woonboerderij gelegen gastenverblijf behouden.

03-036378



---


BROMFIETSCONTROLE



OLST / WIJHE - Werden dinsdagmiddag in Olst en Wijhe bromfietscontroles gehouden. 18 bekeuringen uitgedeeld.

Tussen 14.00 uur en 15.30 uur bromfietscontrole in Wijhe:
8 x PV te veel constructiesnelheid;
Tussen 16.00 uur en 17.00 uur bromfietscontrole in Olst:
7 x PV te veel constructiesnelheid;
1 x PV geen verzekering bromfiets;
1 x PV geen deugdelijke stuurinrichting;
1 x PV mobiel bellen in auto.
4 bromfietsen kwamen zonder P.V door de test.

03-036258



---


Einde dagrapport Pers Salland



---- --


Dagrapport Pers Hardenberg/Dalfsen/Ommen
Dinsdag25-mrt-2003 07:00 uur tot Woensdag26-mrt-2003 06:59 uur
Door Wim Rabelink
Piket 038 - 4963891
---


VERNIELING RUITEN



HARDENBERG - Werd het afgelopen weekend vijf ruiten ingegooid van een school aan de Sportlaan. Hij zijn ruiten die aan de achterzijde van het gebouw gelegen zijn, aan het Mulopad.

03-036158



---

Einde dagrapport Pers Hardenberg/Dalfsen/Ommen



---- --


Dagrapport Pers Kampen e.o.
Woensdag 26-mrt-2003 07:00 uur tot donderdag 27-mrt-2003 06:59 uur
Door Mengs. Gerritsen
Piket 038 - 4963891
---


ONDER INVLOED ACHTER HET STUUR



KAMPEN - Een 21 jarige automobilist uit Ijsselmuiden werd in de vroege ochtend van 26 maart rond 00.30 uur gecontroleerd. De aanleiding voor de controle was de hoge snelheid waarmee over de Flevoweg werd gereden. Tijdens de controle bleek, dat de automobilist teveel alcohol had gedronken. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het Politiebureau. De ademanalyse leverde een uitslag op van 395 ug/l goed voor een proces-verbaal en een rijverbod van 3 uur.
(03-036372)



---

ROODLICHT CONTROLE



Kampen - Op 26 maart tussen 10.30 uur en 12.30 uur, is er door de politie roodlicht controle gehouden. 12 Fietsers die vanaf de Stadsbrug in de richting van de Vispoort fietsten kregen voor het negeren van het rode verkeerslicht een proces-verbaal.
(03-036056)



---

VERKEERSCONTROLE



KAMPEN - Op 25 maart tussen 09.30 uur en 12.00 uur werd er door twee motorrijders van de politie een controle uitgevoerd op het dragen van de veiligheidsgordels. Op de Kamperstraatweg te Genemuiden kregen hiervoor 6
automobilisten een bekeuring. Op de Kennedylaan in Kampen waren het 20 automobilisten die tegen een bekeuring aan liepen.
Ook voor het rijden door rood licht en het niet handsfree bellen werden twee bestuurders bekeurd.
(03-036084)




Einde dagrapport Pers Kampen e.o.


---- --

Dagrapport Pers Zwolle
van Dinsdag 25-mrt-2003 07:00 uur
tot Woensdag 26-mrt-2003 06:59 uur
Rein Kloppenburg
Piket: 038-4963891

---


TWEE VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR BEROVINGEN HOLTENBROEK



ZWOLLE - De Zwolse politie heeft begin maart twee mannen aangehouden die worden verdacht van het plegen van een zestal gewelddadige berovingen in de wijk Holtenbroek in het weekend van 2 en 3 maart 2003.

Het betroffen vier berovingen en één poging daartoe op straat en één overval/diefstal met geweld in een woning. In alle gevallen was de buit gericht op geld en/of bankpasjes. In drie gevallen werd het slachtoffer door middel van geweld of bedreiging ook gedwongen tot de afgifte van de pincode. De bedreiging bestond uit zwaaien met een kapotte fles, verbaal geweld en dreigen met een op een pistool gelijkend voorwerp. In één van de zaken werd een invalide man in zijn woning overvallen nadat hij na aanbellen had opengedaan.

Na de overvallen werd door de politie een onderzoek ingesteld. Dit onderzoek kwam in een stroomversnelling toen bij invallen in panden in Holtenbroek naar aanleiding van het onderzoek naar een schietpartij in een woning aan de Baaksebeek, bankpasjes werden aangetroffen die afkomstig waren van één van de berovingen. Bij deze actie werd tevens een 24-jarige Zwollenaar aangehouden als verdachte van een woninginbraak. Uit het vervolgonderzoek bleek dat deze verdachte ook bij de berovingen betrokken was. Enkele dagen later kon een tweede verdachte, een 32-jarige Zwollenaar, aangehouden worden.

Tijdens verhoor hebben beide verdachten inmiddels alle zes feiten bekend. Zij gaven aan het gestolen geld te gebruiken om te voorzien in hun drugsverslaving. De mannen zitten in voorarrest en zijn in afwachting van hun proces.



Noot aan de redactie: Met vragen over bovenstaand berichtje kunt u contact opnemen met Nanda Kappers, 038-4963183.

---


VROUW MET FIETS GEVALLEN



ZWOLLE - Op de kruising van de Penningkruidweg en de Pepermuntweg had een 67-jarige vrouw uit Zwolle op fiets omstreeks 16.10 uur een aanrijding met een 7-jarige jongen uit Zwolle, eveneens op fiets. De vrouw was vervolgens komen te vallen. Zij is door de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht opgehaald. Daar bleek dat zij een gebroken linker bovenarm en gebroken linker knie had. De toedracht is niet duidelijk. De jongen en zijn oudere zus verklaren dat de vrouw vermoedelijk de binnenbocht heeft genomen. Volgens de vrouw is zij al komen te vallen voor de bocht.
(036249)



---

AUTOMOBILIST ONDER INVLOED



ZWOLLE - Een 20-jarige man uit Zwolle werd omstreeks 10.00 uur gecontroleerd omdat hij met zijn auto tegen het verkeer inreed in de Nieuwstraat. In eerste instantie gaf hij een valse naam op.Hij bleek niet in het beszit van een rijbewijs. Hij werd aangehouden en overgebracht naar buro Luttekestraat.
Hij maakte een verwarde en suffe indruk. Het vermoeden bestond dat de verdachte onder invloed verkeerde van verdovende middelen. Door een GGD-arts is een bloedproef afgenomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.
(03-035978)



---

GESTOLEN AUTO TERUGGEVONDEN



ZWOLLE - Op de Assendorperdijk werd een auto aangetroffen die op 22 maart als gestolen was gemeld. De auto werd onafgesloten aangetroffen. De eigenaar werd hiervan in kennis gesteld.
(03-034757)



---

DIEFSTALLEN UIT AUTO'S



ZWOLLE, HOGENKAMPSWEG - Een radiocdspeler, met een waarde 149 euro en een hoesje met cd's werden uit een auto weggenomen.
(03-033118)


ZWOLLE, MENNO VAN COEHOORNSINGEL - De dader(s) hebben raamportier ingegooid en hebben radio/cd speler weggenomen en een drietal Cd's.
(03-035162)


ZWOLLE, DORTMUNDSTRAAT - Inbraak in auto. Portier en contactslot defect. Vermiste goederen nog niet bekend.
(03-035871)


ZWOLLE, CEINTUURBAAN - Weggenomen goederen : GSM, merk Siemens M50,
(03-035934)


ZWOLLE, HANEKAMP - Weggenomen een autoradiocdspeler, merk onbekend, waarde ong 700 euro.
(03-035939)


ZWOLLE, LIJNBAAN - Een ruit ingeslagen en de kap van het stuurkolom was eraf gehaald. Autoradio zat er nog in.
(03-036132)


ZWOLLE, BERKUMSTRAAT - Weggenomen een autoradio met een waarde van 350 euro. Raam van achterportier is ingeslagen.
(03-036150)



---

ZES WONINGINBRAKEN



Op dinsdag werden zes aangiftes van woninginbraken opgenomen, die in de nacht van maandag op dinsdag zijn gepleegd.
ZWOLLE, KNOPPERTKAMP - Het slot van de achterdeur is geforceerd. De achterdeur zat op de dievenklem zodat dader niet binnen kon komen.
(03-035873)


ZWOLLE, WAYERKAMP - Het slot van de deur is geforceerd. In de woning heeft men alle kasten doorzocht en uit diverse laden en kasten heeft men goederen en een aantal gouden sieraden weggenomen.
(03-035878)


ZWOLLE, VAN YRTEBELT - Het slot van de deur is geforceerd. De deur tussen de schuur en de woonkamer was op slot. De dader heeft vervolgens de woning verlaten. Er is niets weggenomen.
(03-035881)


ZWOLLE, STICKERBELT - Het slot van de deur is geforceerd. De hele woning is doorzocht. Verschillende laden en kasten stonden open. Het is nog niet duidelijk of er iets is weggenomen.
(03-035898)


ZWOLLE, BEVERVELD - Via een raam aan de achterzijde bij een slaapkamer is de dader naar binnen geklommen. Voor zover bekend is er niets weggenomen.
(03-035940)


ZWOLLE, MUNTERKAMP Het slot van de deur is geforceerd. Uit de woning is een kolbert weggenomen.
(03-035951)



---

INBRAAK IN SCHOOL



ZWOLLE - In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een school aan de Willaertstraat. Er werden ramen geforceerd. Een drankautomaat en een snoepautomaat werden vernield. Een ladekast werd geforceerd en er werd geprobeerd om een kluis te forceren. Ook zijn er een aantal snoep- en koffieautomaten opengebroken en vernield. Uit deze automaten zijn de geldlades verwijderd. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat. De politie stelt een nader onderzoek in.
(03-035875)



---

TWEE WINKELDIEVEN AANGEHOUDEN



ZWOLLE - Een 68-jarige man uit Zwolle werd 's morgens aangehouden door personeel in een supermarkt aan de Assendorperweg. De man heeft twee blikjes Whiskey/cola ter waarde van 1,45 Euro per stuk weggenomen. Er is een dagvaarding aan de man uitgereikt.
(03-035999)


ZWOLLE - Een 15-jarige jongen uit Zwolle werd bij een winkel aan het Maagjesbolwerk aangehouden voor winkeldiefstal van een PC CD-rom ter waarde van 24.99 euro. Er wordt een HALT-pv opgemaakt.
(03-036141)



---

SOCIALE RECHERCHE ONDERZOEKT FRAUDES



ZWOLLE - De Sociale Recherche heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 37-jarige man en een 36-jarige vrouw uit Zwolle. Ze ontvingen het laatst een ABW-uitkering van de gemeente Zwolle sinds april 2001. Eerder hadden zij ook al een uitkering. Deze uitkering werd ook na een strafrechtelijk onderzoek beeindigd. Na het nieuwe onderzoek kwam vast te staan dat de man tijdens de uitkering als opkoper zaken deed met garagehouders. Facturen werden veelal op naam van anderen gezet. Voorts verzwegen ze bij de Sociale zaken het bezit van een vrachtauto. Ook werd vastgesteld dat er werkzaamheden werden verricht op rommelmarkten cq braderieen. De man heeft verder werkzaamheden verricht in een hennepkwekerij. Door de handelswijze ven verdachten werd de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van Eur. 8.543,98. Dit bedrag wordt teruggevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt terzake valsheid in geschrifte.
(02-180383)


ZWOLLE - De Sociale Recherche heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 61-jarige man uit Zwolle. Hij kreeg sinds februari 1996 een ABW-uitkering van de gemeente Zwolle. Deze uitkering werd op 1 juni 2002 beeindigd wegens werkaanvaarding. Tijdens het gebruikelijke beeindigings-onderzoek bleek dat verdachte tijdens de uitkeringsperiode een erfenis had ontvangen. Deze erfenis heeft hij verzwegen. Door deze erfenis was zijn vermogen boven het vrij te laten vermogen en had hij enige tijd geen recht op een uitkering. De gemeente Zwolle werd door de handelswijze van verdachte benadeeld voor een bedrag van Euro 7.026,89.
Het benadelingsbedrag wordt teruggevorderd.
(03-036138)



---

BRAND IN CONTAINER



ZWOLLE - Vannacht omstreeks 00.15 uur stond er op de Turfmarkt een container in de brand. Uit een grote groene container van de ROVA sloegen de vlammen. De brandweer pompte er een grote hoeveelheid water in waarna het vuur doofde. De container is behoorlijk beschadigd.
(03-036369)



---

Einde dagrapport Pers Zwolle


---- --