Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

25-03-2003

Acties dreigen in transportsector

CNV Beroepsgoederenvervoer beraadt zich op acties om daarmee het totaal vastgelopen cao-overleg een nieuwe, maar harde impuls te geven. "Op dit moment hebben we geen zin meer om te onderhandelen. Waar de werkgevers tot dusver mee over tafel zijn gekomen is hopeloos. Het predikaat fooi is nog te mooi", stelt onderhandelaar Jerry Piqué.

Vorige week vrijdag bleek dat de werkgevers met hun loonbod niet verder komen dan 1,7 procent. Ver onder het niveau van het centraal akkoord (2,5 procent) en nóg verder onder het niveau van de heersende inflatie.
Bij ziekte van een werknemer willen de werkgevers eenderde van de gemaakte overuren schrappen. "Dat is dus is niet meer dan een ordinaire bezuiniging. Dat heeft helemaal niets te maken met het ontwikkelen van een ordentelijk beleid op ziekteverzuim", verklaart Jerry Piqué.
Wat hem vooral steekt is dat er aan de onderhandelingstafel niet kan worden gesproken over het naleven van de cao. In de branche komen niet-nalevers nog veel voor. "En het wordt tijd dat die mensen ofwel de cao gaan respecteren, ofwel er door branchegenoten worden uitgewipt. Want de totale sector wordt er door verziekt. Van werkgeverskant worden aan de onderhandelingstafel maatregelen om hiertegen te kunnen optreden telkens getraineerd."

Nadere inlichtingen:

Jerry Piqué (vakgroepbestuurder)
023 - 568 46 70
Wouter de Jong (persvoorlichter)
030 - 6 348 243