Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie
Datum Nummer persbericht
26 maart 2003 p039


Deelnemers ontwerpwedstrijd Plein 1994 geselecteerd

Het college van B&W heeft vier projectontwikkelaars met ontwerpers geselecteerd voor de ontwerpwedstrijd voor Plein 1944. Het gaat om de combinaties MAB/Fortis met de Belgische ontwerpers Robbrecht en Daem en de Franse landschapsarchitect Desvigne, Amstelland/MultiDC met de Spanjaard Busquets en TT-Team, ING Real Estate met Soetersvan Eldonk, Ponec architecten en landschapsarchitect Lubbers en William Properties met de Italiaanse ontwerper Massimiliano Fuksas. De combinaties zijn op basis van een eerste visie en referentieprojecten gekozen uit de 12 inzenders, die hebben gereageerd op een oproep in de vakpers.

De vier combinaties geven het (inter)nationale ambitieniveau van het College voor de herontwikkeling van Plein 1944 gezicht. De vier ontwikkelaars zitten in de top 5 van commercieel onroerend goed in Nederland en hebben in het verleden bewezen dergelijke opgaven goed aan te kunnen. De ontwerpers zijn van internationaal niveau en zijn goed in staat complexe binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten vorm te geven. De vier combinaties zullen elk twee ontwerpen voor Plein 1944 gaan maken. Een daarvan moet geïnspireerd zijn op het vooroorlogse beeld, het andere op de wederopbouw. De ontwerpen moet passen binnen een aantal randvoorwaarden en aansluiten bij de wensen die naar voren kwamen uit het stadsgesprek. Belangrijk punt hierbij is dat Plein 1944 een logisch verbindende schakel moet worden tussen het oostelijke en westelijk deel van de binnenstad en ook tussen Bloemerstraat en Augustijnenstraat. Verbetering van de verblijfskwaliteit staat hierbij centraal. Veel mensen gaven bij het stadsgesprek aan dat Plein 1944 een gezellig, intiem plein moet worden met een eigen identiteit en liefst ook met veel groen. Een randvoorwaarde bij de planontwikkeling is dat in het gebied een plein moet blijven minimaal ter grootte van de huidige 'bak', waar markten en evenementen gehouden kunnen worden.
Uit het stadsgesprek kwam naar voren dat het huidige busstation gezien wordt als een groot obstakel. Hier ligt dan ook een belangrijke opgave voor de ontwerpers. De gemeente heeft inmiddels een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden om de omvang van het busstation te verkleinen. Dit kan het beste worden bereikt als de bussen niet meer keren op het plein. Als hiervoor gekozen wordt, moet er wel een alternatieve locatie komen voor de markt en moet er een andere route gezocht worden voor de lijnen die nu dagelijks keren op Plein 1944. Mogelijke alternatieven voor de lijnen die dagelijks keren zijn aanpassingen in de lijnvoering of een route via Doddendaal en Regulierstraat. Voor het verplaatsen van de markt zullen de mogelijkheden binnenkort onderzocht worden. Welke oplossingen uiteindelijk gekozen gaan worden, is afhankelijk van de oplossingen die uit de ontwerpen komen en de routevoorstellen van Novio. Hierbij zijn ook de busroutes over de Waalkade en de Singels opgenomen.

De ontwikkel/ontwerpcombinaties krijgen tot eind augustus de tijd om aan de twee ontwerpen te werken. Dit is langer dan eerder gedacht omdat ontwikkelaars hebben aangegeven graag meer tijd te willen hebben om goede plannen te kunnen maken. Daarnaast wordt de ontwikkelaars zo de mogelijkheid geboden om tijdens de planontwikkeling in overleg te treden met ondernemers en bewoners in Nijmegen. Een onafhankelijke jury van (inter)nationaal niveau zal de plannen daarna stedenbouwkundig en architectonisch beoordelen. Per scenario wordt dan het kwalitatief beste plan geselecteerd met de meest gunstige economische aanbieding. De twee plannen die zo als beste uit de bus komen worden in het najaar van 2003 voorgelegd aan de Nijmeegse bevolking waarna uiteindelijk één plan wordt gekozen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.