Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 25 maart 2003

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS vergadering van dinsdag 18 maart 2003 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Subsidieverzoek gemeente Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden gaat een onderzoek doen naar de mogelijkheden om maatschappelijke opvang over de provincie te verspreiden. Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân heeft hiervoor een subsidie van E 36.400,- beschikbaar gesteld.

Persbericht beschikbaar

Verdeling middelen openbaar vervoer 2003
Jaarlijks ontvangt de provincie en rijksbijdrage voor de exploitatie van het openbaar vervoer in Fryslan. Dit jaar gaat het om een bedrag van in totaal E 26.610.000,-. In dit bedrag is de rijksbezuiniging verwerkt van 5,5% alsmede een stijging van de reizigersopbrengsten. Het bedrag wordt als volgt verdeeld: E 21.700 wordt toegedeeld aan 7 buurtbusprojecten, E 266.100 komt ten goede aan innovatieve projecten, E 254.000 is bestemd voor de verbetering van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Voor de verbetering van de sociale veiligheid wordt E 155.000 gereserveerd en voor onderzoekskosten E 210.265,- Ondanks de landelijke bezuiniging kan het voorzieningenniveau van het openbaar vervoer in Fryslan grotendeels worden gehandhaafd. Vervolgprocedure: Provinciale Staten worden gevraag in te stemmen met de technische begrotingswijziging.

Continuering overbruggingssubsidie Kwaliteits -IKG

Het Informatie- en klachtenbureau Gezondheidszorg (IKG) in Fryslân kan doorgaan met zijn diensten. De Provincie Fryslân besloot om een overbruggingssubsidie te verstrekken totdat het ministerie van VWS het landelijke IKG structureel gaat financieren.

Persbericht beschikbaar

Aanpassen brug Kootstertille
In de provinciale weg N369 is ter hoogte van brug Kootstertille over het Prinses Margrietkanaal een verkeersonveilige situatie geconstateerd. De parallelweg op de brug heeft ter plaatse van het beweegbare gedeelte een geringe doorgangsbreedte. Om de situatie te verbeteren zal het beweegbaar gedeelte van de brug verbreed worden. De aanpassing van de brug is opgenomen in het vorig jaar vastgestelde MPI. De uitvoering van het werk is gepland buiten het recreatieve vaarseizoen, oktober 2003 tot april 2005. De projectkosten worden geraamd op E 975.000,- (exl.btw) waarvan E 125.00,- aan voorbereidingskosten zijn reeds ter beschikking gesteld. Vervolgprocedure: Provinciale Staten 23 april 2003

Nadere uitwerking flankerend beleid i.v.m.ammoniakproblematiek Een bedrag van E 15.000,- wordt beschikbaar gesteld voor de verdere uitwerking van de notitie "Nadere uitwerking flankerend beleid in verband met de ammoniakproblematiek". Deze uitwerking moet uitmonden in een Plan van Aanpak. GS doen de Staten het aanvullend voorstel om daarvoor in het kader van de Voorjaarsnota 2003 160.000 euro beschikbaar te stellen. In de uitwerking moet worden aangegeven hoe de gevolgen van het

ontwerpbesluit "Provinciale EHS ten behoeve van de Wet Ammoniak en veehouderij" in beeld worden gebracht. Dat is nodig omdat het ontwerpbesluit bepaalt dat er maar beperkte mogelijkheden zijn voor uitbreiding of vestiging van veehouderijen in een zone van 250 meter rond natuurgebieden. Uiteindelijk moet flankerend beleid worden vastgesteld waarin wordt aangegeven of, hoe en onder welke condities veehouderijen kunnen worden verplaatst.

Vermogensbeheer Provincie Fryslân
De provincie heeft besloten haar huidige beleggingsbeleid te continueren. Daarnaast worden o.a. een liquiditeitenprognose en rentevisie ontwikkeld, om te bezien of er voor een langere termijn (langer dan 1 jaar) in bijvoorbeeld goed verhandelbare obligaties belegd kan worden. Gedachte achter van dit beleid is meer rendement zonder toename van risico's. Deze werkwijze past binnen de wettelijke kaders van de Wet Financiering decentrale overheden (Fido) en het door PS eerder vastgestelde Treasurystatuut.

Ontwerpreglement Wetterskip Fryslân in oprichting. Als een van de laatste stappen in de oprichting van een nieuw all-in waterschap, is het ontwerp-kiesreglement vastgesteld. Dit reglement wordt vanaf eind deze week ter visie gelegd. Het kiesreglement regelt de technisch-organisatorische aspecten van het waterschapskiesrecht. De verkiezing van het algemeen bestuur van het nieuwe waterschap wordt in het voorjaar van 2004 gehouden. Vervolgprocedure: Na de ter visielegging wordt een reactienota opgesteld, waarna Provinciale Staten een besluit zullen nemen. Stuk beschikbaar

Projectvoorstellen eerste tender 2003 Sociaal Economisch Beleid Bij dit punt hebben Gedeputeerde Staten een besluit genomen over tot nu toe in 2003 binngekomen projectvoorstellen waarvoor een beroep wordt gedaan op het provinciaal budget Sociaal-Economisch Beleid. De ingediende projecten zijn beoordeeld op basis van de huidige verordening SEB. Overigens kan iedereen tot 1 juni 2003 nog een beroep doen op de huidige verordening om een aanvraag voor het budget SEB in te dienen. Het college is al wel akkoord gegaan (4 maart) met de opstelling van een nieuwe verordening, waarbij onder andere de voorwaarde is opgenomen dat bedragen lager dan 100.000 euro niet worden uitgekeerd.

Afronding evaluatie bestuursovereenkomst IJsselmeer/Markermeer De bestuursovereenkomst voor samenwerking in de ontwikkeling en beheer van het IJsselmeer en Markermeer wordt niet verlengd. De stuurgroep IJsselmeer/Markermeer, met daarin onder meer de betrokken provincies, gemeenten, waterschappen en het rijk, wordt daarmee opgeheven. Uit de evaluatie blijkt dat de benodigde versterking de structuur te hoge kosten met zich mee brengt in verhouding tot de verwachte baten. Via de nieuwe stuurgroep voor het opstellen van het interprovinciale streekplan Markermeer/IJsselmeer blijven de contacten met de partijen in dit gebied gewaarborgd.

---- --