Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 70
Datum: 05-02-03

Informatie- en klachtenbureau gezondheidszorg
gefinancierd

Het Informatie- en klachtenbureau Gezondheidszorg (IKG) in Fryslân kan doorgaan met zijn diensten. De Provincie Fryslân besloot om een overbruggingssubsidie te verstrekken totdat het ministerie van VWS het landelijke IKG structureel gaat financieren.

Het IKG is onderdeel van het Patiënten Consumenten Platform Fryslân (PCPF). Het is een onafhankelijke instelling voor mensen met vragen of klachten over de zorgsector. De provincie Fryslân heeft in 2000 de startfinanciering al gefinancierd. Het IKG is in korte tijd geprofessionaliseerd. Nu wil het werken aan een uitbreiding van de dienstverlening, verbeteren van de bereikbaarheid en vergroten van de naambekendheid. Medio 2001 heeft het ministerie van VWS geld beschikbaar gesteld voor landelijke herkenbare en uniform werkende bureaus. Deze landelijke financiering laat echter langer op zich wachten dan voorzien.

In 2000 heeft Provinciale Staten de startfinanciering van het IKG gesubsidieerd voor een periode van anderhalf jaar, de periode tot aan de verwachte landelijke financiering. Die periode is nu verstreken. GS willen met de overbruggingsperiode voorkomen dat het project nu afgebouwd moet worden. Dat zou zonde zijn van de investeringen tot dusver. GS verwachten dat de landelijke financiering er komt en continueren de subsidie voor een periode van twee jaar. De voorwaarde is dat het IKG de subsidie terugbetaalt vanaf het moment dat de landelijke financiering is geregeld.

---- --