Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Residuen bestrijdingsmiddelen op druiven

Datum: 26-3-03

Dit persbericht dateert van 29-11-2002 en is terug geplaatst onder "Nieuws" naar aanleiding van recente publicaties in de media.

De Keuringsdienst van Waren heeft bij het onderzoek van druiven op residuen van bestrijdingsmiddelen de afgelopen jaren een groot aantal keren overschrijdingen van maximum residulimieten (MRLs) gevonden. Daarom is besloten dit jaar extra monsters te onderzoeken. Deze actie werd van tevoren aangekondigd via de Website van de Keuringsdienst van Waren.

Opzet onderzoek
In 2002 zijn gedurende het gehele jaar monsters druiven onderzocht. In de maanden januari tot en met juli worden in Nederland voornamelijk druiven van het zuidelijk halfrond aangevoerd (met name uit Zuid-Afrika en Chili). Later in het jaar worden voornamelijk druiven uit Zuid-Europa (met name uit Italië en Griekenland) in Nederland aangevoerd. De resultaten van het onderzoek staan in de onderstaande tabel.

Resultaten
Uit het onderzoek is gebleken, dat druiven afkomstig uit Europa veel meer overschrijdingen van de MRLs laten zien dan die afkomstig van het zuidelijk halfrond.

Er is een grote verscheidenheid aan bestrijdingsmiddelen aangetroffen. De meeste monsters druiven bevatten meer dan één residu. Het maximum betrof 16 verschillende stoffen in een monster Zuid-Europese druiven. In sommige gevallen was sprake van meer dan één overschrijding per monster, tot een maximum van vijf (2x).

Resultaten druivenonderzoek 2002:

Maatregelen
Door de Keuringsdienst van Waren zijn er dan ook een groot aantal boetes (59) en waarschuwingen (10) uitgedeeld. Met name druiven uit Turkije, al waren dat er weinig, voldeden niet aan de eisen. Net als vorig jaar voldeden Griekse druiven wat beter dan Italiaanse.

Gezondheidsrisico`s
Het voorkomen van residuen van bestrijdingmiddelen hoeft niet te betekenen dat er gevaar voor de gezondheid is, zelfs bij overschrijdingen van de residulimiet.

MRLs komen tot stand op basis van twee overwegingen: bescherming volksgezondheid en goed landbouwkundig gebruik. Dit betekent dat vele MRLs op een lager niveau liggen dan toxicologisch nog aanvaardbaar zou zijn. Het blijkt ook uit berekeningen van de Keuringsdienst van Waren, dat indien er sprake is van een overtreding van een MRL, de acceptabele dagelijkse inname (ADI), bijna nooit wordt overschreden.

Residuen van in Nederland verboden bestrijdingsmiddelen hoeven eveneens geen gezondheidsrisico te vormen. In veel gevallen mag het middel namelijk wel gebruikt worden in het land van herkomst! Omdat dit bestrijdingsmiddel niet in Nederland op veiligheid getoetst is, geldt uit voorzorg dat residuen van deze middelen niet aangetroffen mogen worden. De producerende landen of de producenten van deze bestrijdingsmiddelen kunnen in zon geval een importtolerantie aanvragen bij het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB). Van de bij dit onderzoek gevonden residuen van bestrijdingsmiddelen betreft het in 66 gevallen bestrijdingsmiddelen waarvoor een importtolerantie is aangevraagd, maar waarvan de beoordeling door het CTB nog niet heeft plaats gevonden.

De gevonden bestrijdingsmiddelen zijn voor een groot deel schimmelwerende middelen. Deze zijn voor mensen en dieren doorgaans weinig giftig. Van de ruim 700 gevonden bestrijdingsmiddelresiduen behoorden 85 tot de groep van de organofosforesters. Deze worden meestal als insecticiden gebruikt. Vaak zijn deze potentieel wel giftig. Hierbij werd 12 keer (in 9 monsters) de norm overschreden.

Voor het jaar 2003 ontwikkelt de Keuringsdienst van Waren andere handhavinginstrumenten om het afwijkingspercentage terug te dringen.

foto: parkiet