Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Koos de Ronde wint vierspanstrijd Bathmen te Paard

25/03/2003

Bathmen, 25 maart 2003
Koos de Ronde uit Hoogvliet heeft dinsdagavond tijdens paardensportevenement Bathmen te Paard de internationale vierspanmenwedstrijd gewonnen. In een spannende strijd was De Ronde in twee manches secondes sneller dan regerend wereldkampioen Ijsbrand Chardon.
De eerste dag van het vijfdaagse paardensportevenement Bathmen te Paard staat traditiegetrouw in het teken van de mensport. Dinsdagmiddag 25 maart namen de regionale menners het tegen elkaar op. Bathmen's burgemeester Jan Drost en Bathmen te Paard-voorzitter openden gezamenlijk de vijfde editie van Bathmen te Paard nadat ze gezamenlijk per koets manege 't Ruiterkamp waren binnengesneld. De besten van de verschillende rubrieken kwamen `s avonds in de finale tegen elkaar uit. Uitgangspunt van de finale was de grootste tijdverbetering ten opzichte van de `s middags gereden tijd. Door deze systematiek konden enkel-, twee- en vierspannen het in de finale tegen elkaar opnemen. Plaatselijk favoriet Frank van Swigchem nam een bocht iets te snel waardoor zijn marathonwagen kantelde en de overwinning aan zijn neus voorbij ging. Uiteindelijk was het Herman ter Harmsel uit Rijssen die met zijn tweespan KWPN-paarden de regionale mentitel opeiste.

Vierspan pony's
Het ongeveer 1000-koppige publiek in manege 't Ruiterkamp genoot ook volop van de strijd bij de vierspannen pony's. Uiteindelijk was het meervoudig kampioen Aart van de Kamp uit Putten die met zijn snelle en wendbare shetlanders de overwinning wist te behalen. John Dorresteijn uit Soest eindigde met vier Welsh-pony's op de tweede plek. Paul van 't Riet uit Riethoven werd derde met een vierspan Welsh Cobs.

Mark Weusthof
Vierspanmenner Mark Weusthof vermaakte het publiek met een shownummer waarbij hij uitleg gaf over het trainen van paarden in een vierspan. Weusthof maakte daarbij gebruik van de paarden van zijn collega Hans Heus uit Eerbeek. Weusthof had zijn eigen paarden thuis op stal gelaten omdat hij ze wilde sparen voor de strijd om de wereldbeker waaraan hij komende week in het Zweedse Göteborg deelneemt.

Vierspan paarden
Het klapstuk van de avond was de menwedstrijd voor de vierspannen paarden. De wedstrijd had dit jaar een internationaal karakter door deelname van vier topmenners uit Duitsland. Vooral vice-wereldkampioen Christoph Sandmann uit Lähden maakte de wedstrijd spannend door met zijn span supersnel rond te gaan. In beide manches liet Sandmann een balletje van de kegels vallen wat hem de nodige strafsecondes opleverde. Hij eindigde daardoor uiteindelijk op de vierde plaats. De strijd om de plaatsen één en twee ging tussen de Nederlanders IJsbrand Chardon uit Schipluiden en Koos de Ronde uit Hoogvliet. In de eerste manche liet Chardon een prima race zien. Koos de Ronde was echter ook in vorm en gaf alles wat hij in huis had. Hij zette met 91,88 seconde een vijf seconden snellere tijd neer. In de tweede manche bouwde De Ronde zijn voorsprong verder uit. Hij won uiteindelijk met bijna negen seconden voorsprong op Chardon.
Jos Verhoeven, de vierspankampioen van vorig jaar, reed prima manches maar kon niet tippen aan de tijden van De Ronde en Chardon. Hij eindigde met zijn Welsh Cobs als derde.
De uitslag vindt u op:

www.hoefnet.nl/vswmn/pages/uitslagen03/bathmen03.html