Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 12

Collegevergadering van dinsdag 25 maart 2003

College gaat full speed voor Muziekkwartier

Het college van de Gemeente Enschede kiest voor de ontwikkeling van het Muziekkwartier in ongefaseerde uitvoering (model 2). Dit houdt de realisatie in van een muziektheaterzaal met 1000 stoelen, een poppodium met twee zalen, een muziekschool, ruimten voor het conservatorium en kantoorruimte ten behoeve van het Orkest van het Oosten en Podium Twente. Dit betekent dat er naar verwachting vanaf 2008 bijzondere muziekproducties kunnen worden geprogrammeerd in dit Muziekkwartier, dat een boven-Euregionale uitstraling zal krijgen. De oppervlakte van het te ontwikkelen Muziekkwartier bedraagt 13.000 m². Het college kiest voor een ontwikkeling in één keer in plaats van voor een gefaseerde bouw. Onderzoek heeft uitgewezen dat gefaseerd bouwen duurder is.
Het College stelt de Raad voor een overbruggingskrediet van EUR75.000 beschikbaar te stellen voor de periode april-juli 2003. Dit geld zal o.a. worden gebruikt voor de voorbereiding van de volgende planfase, het bepalen van de rol van de gemeente in het ontwikkel- en bouwtraject en de projectorganisatie.
De geactualiseerde kosten voor de culturele functies bedragen EUR 40,8 miljoen. Hierin is ook een bedrag opgenomen voor het opknappen van de kantoorgebouwen van de Nationale Reisopera op de Perikweg. De gemeente heeft met Rijk en Provincie overleg gepleegd over financiële steun. Voor 16 mei zal de aanvraag bij het Rijk worden ingediend. Na de samenstelling van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zal het overleg met de Provincie verder worden afgerond. Verder is er belangstelling van een loterijorganisatie, culturele - en privefondsen en sponsors om de ontwikkeling van het Muziekkwartier financieel te ondersteunen.
Het College heeft er veel vertrouwen in dat op deze wijze minimaal het resterende bedrag van 14,2 miljoen euro beschikbaar komt. Mocht er meer geld beschikbaar komen dan zal een deel hiervan worden gebruikt om nog meer faciliteiten te bouwen. Als alle voorbereidingen zijn afgerond zal de gemeente in april 2004 met alle betrokken instellingen en de provincie bepalen wat exact mogelijk is.

---

77.000 Euro voor collectieve woningaanpassing ouderen Het college van B en W heeft toestemming gegeven 77.000 euro subsidie uit te trekken voor woningaanpassingen ten behoeve van ouderen. De subsidies zijn bedoeld als een stimulans voor (sociale) huur- en koopwoningcomplexen om deze woningen beter geschikt te maken voor de oudere bewoners, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De gemeente Enschede ontvangt dit geld op haar beurt voor een deel uit rijksgelden voor het Grote Steden Beleid. De gemeente verleent al sinds 1988 stimuleringssubsidies voor dergelijke initiatieven. Vooral de Vereniging van Eigenaars/bewoners Park de Kotten mag zich "spekkoper" noemen. Voor het plaatsen van liften in alle drie de trappenhuizen ontvangt zij 75.000 euro. Het betreft een project dat als voorbeeld voor de overige flats in het Park de Kotten dient. De Bewonerscommissie "De Merelhof" ontvangt 1.000 euro als steun voor het plaatsen van een stoeltjeslift. Daardoor worden de kelderbergingen in het complex beter bereikbaar voor mindervaliden. Ook de Vereniging van Eigenaren aan de Bentrotstraat ontvangt 1.000 euro voor onder andere het installeren van een videofooninstallatie en het aanpassen van de hellingbaan.

---

Aanlegvoorschriften voor boomkap in buitengebied verleden tijd Voor het kappen van bomen in het buitengebied is voortaan geen zogenaamde `aanlegvergunning' meer nodig. De enige uitzondering hierop vormt het kappen van bomen op gronden met de bestemming `natuurgebied'; daar blijft het aanvragen van een aanlegvergunning noodzakelijk. Het college van B en W kon hiertoe besluiten, omdat de bescherming van bomen voor het buitengebied sinds kort is geregeld door middel van toetsingscriteria die bij de aanvraag van kapvergunningen worden gehanteerd. Een kapvergunning is namelijk nog wél steeds nodig voor het kappen van bomen in het buitengebied. De aanlegvergunning is in het midden van de jaren negentig in het bestemmingsplan Buitengebied opgenomen, omdat de toen geldende Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) niet voldoende bescherming bood aan bomen in het buitengebied. In 1997 werden in de APV criteria opgenomen die verwezen naar landschappelijke-, cultuurhistorische en natuurwetenschappelijke waarde van bomen.
Onlangs namen Ben W het besluit om deze ruime begrippen om te zetten in een beter hanteerbare en concretere beoordelingslijst voor kapaanvragen.
Het bestemmingsplan Buitengebied zal opnieuw ter inzage komen omdat de betreffende passages over aanlegvergunningen uit de voorschriften worden gehaald.