Gerechtshof 's-Gravenhage

Vacaturestop Justitie geoorloofd

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 19-12-2002

Het Haagse gerechtshof heeft vandaag uitspraak gedaan over de vacaturestop die door minister van Justitie Donner is ingevoerd. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag had de minister in september bevolen de vacaturestop in te trekken omdat de ondernemingsraad van het ministerie niet met deze maatregel had ingestemd. Het hof heeft het vonnis van de rechtbank echter vernietigd. Volgens het hof was de minister niet verplicht om de vacaturestop aan de ondernemingsraad voor te leggen.

In het kader van de formatie van het kabinet-Balkenende werd het Strategisch Akkoord van 3 juli 2002 gesloten. Daarin werd afgesproken dat voor Justitie bepaalde bezuinigingen op personeelsgebied moeten worden gerealiseerd. Minister Donner kondigde vervolgens een vacaturestop af. De Departementale ondernemingsraad van het ministerie van Justitie (de DOR) was echter van mening dat de minister aan de DOR om instemming met deze maatregel had moeten vragen, of in ieder geval daarover advies bij de DOR had moeten inwinnen. De DOR verzocht daarop aan de rechter om de invoering van de vacaturestop ongedaan te maken. In september beval de rechter de minister om de vacaturestop in te trekken.

De minister ging tegen deze uitspraak in hoger beroep en werd vandaag door het gerechtshof `s-Gravenhage in het gelijk gesteld. Volgens het hof had de minister geen instemming van de DOR nodig alvorens tot invoering van de vacaturestop over te gaan. Ook was de minister niet verplicht advies aan de DOR te vragen. Het verzoek van de DOR om de vacaturestop ongedaan te maken is door het hof alsnog afgewezen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF2179

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10139&i=43&ti=2 .