Gemeente Breda

Persberichten

26-03-2003

Veel reacties op plannen voor Stationskwartier

Het college van burgemeester en wethouders is blij met de betrokkenheid van de stad bij de plannen voor het Stationskwartier. Die betrokkenheid blijkt uit de vele reacties en inhoudelijke discussies tijdens de consultatie. Nu kan de gemeente verder met het afronden van het Masterplan Centraal Breda in samenwerking met NS Vastgoed. Het college wil immers voortvarend aan de slag nu Breda is aangewezen als Nieuw Sleutelproject door de komst van de HSL-shuttle. Het college rekent erop nog dit jaar een overeenkomst te sluiten met het rijk over het Masterplan. De consultatie is een belangrijke stap in het proces en draagt bij aan het draagvlak om de plannen te kunnen realiseren.

Commentaarnota
Bij consultatie raadpleegt de gemeente alle partijen die bij de realisatie van grote plannen betrokken zijn. Hun oordeel is van invloed op de besluiten die uiteindelijk genomen worden. In de Commentaarnota voor het Stationskwartier staan alle reacties en ook de adviezen van de Stedenbouwkundige commissie WAM en het Atelier Rijksbouwmeester, de adviseur van de minister van VROM. De inbreng leidt op sommige onderdelen tot aanvullingen en aanpassingen en soms tot varianten op het oorspronkelijke plan. Veel reacties gingen over verkeer en parkeren, over de aansluiting van het Stationskwartier op de Belcrum, over de bouwhoogte en transparantie en over de Euregionale uitstraling. Het college heeft de aanpassingen en varianten dan ook op deze thema's geconcentreerd.

Collegebesluit
Het college heeft tegelijk met de Commentaarnota, drie inhoudelijke notas vastgesteld:
· de Stedenbouwkundige uitgangspunten Stationskwartier Breda (nota van bureau BGSV)
· de Visie op de buitenruimte die tijdens de consultatie is gepresenteerd;
· het Voorlopig stedenbouwkundig ontwerp voor het Stationskwartier Centraal Breda op hoofdlijnen (nota van Atelier Pro). De nota wordt aangevuld naar aanleiding van de consultatiereacties. De drie notas en de Commentaarnota staan ter bespreking op de agenda van de commissie Stedelijke ontwikkeling, Volkshuisvesting en Verkeer van 9 april.

Vervolgproces naar het Masterplan Centraal Breda Zoals afgesproken in de Intentieovereenkomst met het rijk in februari 2002 maakt de gemeente een Masterplan Centraal Breda. De twee notas en de Visie op de buitenruimte zijn belangrijke bouwstenen voor dit Masterplan. Verder wordt het Masterplan de komende maanden aangevuld met de consultatiereacties, met een plan voor een openbaar vervoerterminal en met een financiële paragraaf. Het college brengt het totale Masterplan nog voor de zomer in de gemeenteraad. De volgende stap is dan het aanbieden van het plan aan de ministers van VROM en Verkeer en Waterstaat. Daarmee is de fase van planvorming voor het belangrijkste deel afgerond en is het woord aan de verantwoordelijke ministers.

Breda, 26 maart 2003