De Unie


Zurich: Bonden willen apart sociaal plan

26 maart 2003 - We hebben deze week een begin gemaakt met het inhoudelijke overleg tussen Zurich en vakorganisaties betreffende een Sociaal Plan. Van werkgeverszijde hebben we een voorstel ontvangen voor een Sociaal Plan inhoudende het reguliere Sociaal Plan dat SNS Reaal kent.

Wij zijn van mening dat dat Sociaal Plan nu niet op u van toepassing is. U bent immers nog in dienst van Zurich en valt dus niet onder de werkingssfeer van dit Sociaal Plan. Vakorganisaties vinden dat we nu goede afspraken moeten maken die zijn toegesneden op de concrete situatie van de Zurich-medewerkers. We hebben dan ook aangekondigd dat we een dezer dagen met een eigen voorstel komen. Dat bereiden we donderdagochtend voor, waarna in de middag een oriënterende gespreksronde zal plaatsvinden.

In het gesprek van afgelopen maandag met de directie hebben we wel alvast op een tweetal hoofdpunten ingezet naar de directie en wel:
* Behoud van substantiële werkgelegenheid op een geschikte locatie in Den Haag. Dat zou grote voordelen bieden en aanzienlijk minder problemen voor het personeel geven. Met een goed flankerend beleid naar de diverse categorieën medewerkers toe zou het af te spreken Sociaal Plan zichzelf snel terugverdienen.

* De verkoop van de Nederlandse activiteiten is mede veroorzaakt door de winstgevendheid van het bedrijf waardoor het als tafelzilver kan worden verkocht. Uw inzet als personeel heeft daar direct aan bijgedragen, uw "embedded value" heeft veel te maken met die van het bedrijf zelf. Wij willen dit tot uitdrukking gebracht zien door middel van een overnamebonus die recht doet aan uw stakeholders' value; dat gaat verder dan slechts de shareholders' value waarin uw moederconcern geïnteresseerd is.

Op beide punten was de reactie van de directie in eerste aanleg negatief, maar we houden ons maar vast aan de ervaring dat het altijd even duurt voordat goede ideeën worden geaccepteerd.

Voor de arbeidsvoorwaardelijke integratie (CAO-problematiek, personeelscondities e.d.) is o.i. een afzonderlijk traject nodig. Deze complexe onderwerpen moeten zorgvuldig worden geregeld.

Een ander punt is de snelheid in het proces, de OR is gevraagd om op korte termijn advies te geven waarbij er nogal scherp aan de wind wordt gezeild op advies van de advocaat van Zurich Internationaal. Wij wenden ons hierover ook tot SNS/Reaal omdat een OR-adviesprocedure niet alleen juridisch langs de correcte lijnen moet lopen, maar ook de opvang van de sociale gevolgen (die betrokken moeten worden bij de beoordeling van de OR) moet worden meegenomen. Dat vereist zorgvuldigheid en voldoende tijd daarvoor. Het beeld van een Zwitserse ivoren toren van waaruit alles wordt aangestuurd doemt sterk op tijdens de gesprekken.

Hoe nu verder?
We gaan donderdag een voorstellenbrief opstellen mede aan de hand van de resultaten van de personeelsmeeting van vorige week. Dan hebben we een vervolggesprek met de directie en zullen we nieuwe data prikken. Via de interne e-mail proberen we u in zo kort mogelijke tijd te informeren. Het uiteindelijke resultaat zal zoals beloofd worden voorgelegd aan de leden, in een algemene personeelsvergadering. En wellicht zal er tussentijds overleg nodig zijn bij het uitblijven van de gewenste resultaten.

Tot slot
Als vakbondsonderhandelaars spannen we ons zeer in om goede resultaten voor u te boeken. Daar hebben wij uw steun ook bij nodig. Hoe meer leden we vertegenwoordigen des te sterker staan we. We doen dan ook een beroep op u om uw niet-georganiseerde collega's over de streep te halen. In aller belang.

Met vriendelijke groet,

Dennis Kohen (De Unie)
Gerard van Hees (FNV Bondgenoten),
Ahmed Kansouh (Dienstenbond CNV),
Gabriëlle Verberne (BBV)


* Volledige tekst artikel (PDF File)

* Intropagina Commerciële Verzekeringen

woensdag, 26 maart 2003