De Unie


Securitas en PreNed: Onderhandelingen Sociaal plan

26 maart 2003 - Op maandag 25 maart jl. vond de eerste onderhandelingsronde plaats over een Sociaal Plan voor PreNed/Securitas. Het Sociaal Plan moet toezien op de gevolgen van alle (mogelijke) COA-perikelen.

De eerste ronde stond in het teken van uitwisselen van uitgangspunten. Door vakorganisaties is benadrukt dat heldere spelregels nodig zijn om te bepalen wie er eventueel boventallig wordt. De onderhandelingen zijn er op gericht om met het ergste scenario rekening te houden: het scenario dat beide werkgevers de opdracht voor de beveiliging van de COA-locaties verliezen.

Als basis regel voor het vaststellen van boventalligheid dient te gelden dat diegene met het langste dienstverband bij PreNed of Securitas de meeste rechten heeft. Degene met het kortste dienstverband loopt dus meer risico als boventallige te worden aangemerkt. Een basisregel die ook door het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) wordt gehanteerd en z'n weerslag vindt in vele Sociale Plannen. Over deze basisregel zijn partijen het eens. De uitwerking daarvan komt de volgende keer uitvoerig aan de orde. Dan zal ook duidelijker worden in welke mate collega's die niet zelf op COA-locaties werken, hierbij betrokken raken.

Verder is van belang dat niet alleen beveiligers en hoofdbeveiligers last zullen krijgen van een eventueel verlies van de opdracht maar ook staf/kader personeel. Ook voor hen dient een Sociaal Plan dus te gelden.

In hoofdlijnen is verder gesproken over:

* 'Wat is een passende functie?' in het geval u boventallig mocht worden.

* De herplaatsingsinspanningen van uw werkgever, binnen het eigen bedrijf en, indien noodzakelijk, daar buiten.
* Verhuisregelingen.

* Financiële regelingen bij een eventueel noodzakelijke beëindiging van het dienstverband.

* Datum inwerkingtreding. Over de datum inwerkingtreding is door ons, op verzoek van leden, ingebracht dat de herplaatsing van dit moment bepaald niet vlekkeloos verloopt. We horen daar diverse klachten over. We hebben er daarom op aangedrongen dat het Sociaal Plan zo snel mogelijk inwerking treedt en dus ook van toepassing wordt op herplaatsingsmoeilijkheden van dit moment. Beide werkgevers konden hiermee instemmen. We zullen dus niet wachten met de toepassing van het Sociaal Plan tot de eventuele wisseling van de beveiligingsopdracht.

Volgende onderhandelingsronde
Op maandag 31 maart volgt de tweede onderhandelingsronde. Dan zal uitvoerig bij de inhoud worden stilgestaan. Als er weer aanleiding toe is, hoort u direct weer van ons.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens De Unie, Peter Roos, via telefoonnummer 023-556 3152 of mail.

Met vriendelijke groet,

Peter Roos
Bestuurder

* Intropagina Beveiliging

woensdag, 26 maart 2003