Provincie Overijssel

College neemt boekgeschenk Atalanta niet terug

?Wij betreuren het feit dat u teleurgesteld bent over het boekgeschenk Atalanta. Wij hebben de opdracht vertstrekt, maar de invulling daarvan is de vrijheid van de schrijver.? Dat schrijven Gedeputeerde Staten aan de ChristenUnie en twee scholengemeenschappen. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen de verspreiding van het Overijsselse boekgeschenk 2003.

De provincie Overijssel verspreidde dit jaar voor de derde keer een Boekgeschenk onder alle leerlingen van 3 vmbo, 4 havo en 5 vwo in Overijssel. De provincie schenkt dit boekje aan de jongeren en de amateurtheaterverenigingen in Overijssel om hun te stimuleren meer te lezen en om de positie van toneel en literatuur in Overijssel te versterken.

Voorkant van het boekgeschenk

Deze keer is er gekozen voor een toneeltekst, geschreven door Peer Wittenbols, gebaseerd op de Griekse mythe over Atalanta. Toneelgezelschap Oostpool reist in april langs Overijsselse scholen om het toneelstuk op te voeren.

Bezwaren
De ChristenUnie stelde enkele weken geleden Statenvragen over het geschenk. Het Greijdanus College en de Scholengemeenschap Pieter Zandt stuurden de boekjes terug, omdat de inhoud ?grenzen overschrijdt?. De bezwaren richten zich op de voorkant van het boekje (een artist impression van een vrouwelijke bodybuilder), en enkele zinsneden in het boek.

Het college schrijft: ?Niet alleen over de tekst, ook over de vormgeving van de kaft valt te discussiëren; beide zijn onderhevig aan ?subjectieve- meningen over kunst en cultuur. Iedereen kijkt naar kunst en cultuur vanuit een eigen wereldbeeld.?

De schoolbesturen waren niet van te voren gepolst over de verspreiding van het boekje onder leerlingen. Het college schrijft dan ook dat het een eigen afweging van de scholen is om het boekje te distribueren, en die keus respecteert zij.

Blind date
De provincie gaf eerder ?Verveners-verdriet? van Wilja Jurg en ?De koffer? van Kader Abdolah uit als boekgeschenk voor middelbare scholieren. Het jaarlijkse boekgeschenk sluit aan bij het provinciale programma Cultuurbereik, genaamd ?Blind date in Overijssel?. Met dat actieprogramma wil de provincie publiek en culturele instellingen verleiden.

Als relatiebemiddelaar koppelt zij mensen ? jong, oud, allochtoon en autochtoon - aan voor hen onalledaagse vormen van kunst en cultuur. Doel: verrassende samenwerking en uitwisseling tussen verschillende cultuurdisciplines en organisaties en de inwoners van Overijssel.

Download hieronder de brieven van het college aan de ChristenUnie en de scholen
Meer informatie: Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open brief CU 140303.doc brief CU 140303.doc

// Error:

Open brief Greijdanus 140303.doc brief Greijdanus 140303.doc

// Error:

Open brief Pieter Zandt 140303.doc brief Pieter Zandt 140303.doc

// Error:

College neemt boekgeschenk Atalanta niet terug

Hergebruik industrieel erfgoed slaat aan in Overijssel

CDA,PvdA en VVD onderhandelen verder over bestuursakkoord

Informatieavonden over asbestwegen

"Nieuw statenleden zijn persoonlijke vertegenwoordigers"

Stuurgroep positief over exploitatie regionaal bedrijventerrein in Twente

Acht partners lanceren unieke portal-site voor Overijssel

'Overijssel laat zich niet overrulen door het Rijk'

College kan Overijssel niet 'oorlogsvrij' verklaren

'Bazen van Overijssel' naar Hellendoorn

Deventer en Rijssen-Holten scoren met bestemmingsplan

Ank Bijleveld informateur provincie Overijssel

Spoorovergang bij Atalanta blijft open

Commissaris presenteert leidraad voor veiligheid

© 26-03-2003 Provincie Overijssel