Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inval SIOD bij ICT-bedrijf

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft onder leiding van de Officier van Justitie van het parket Amsterdam op 26 maart doorzoekingen gedaan bij een ICT-bedrijf en een bezoek gebracht aan vier financiële instellingen in West- en Midden Nederland. Het ICT-bedrijf wordt ervan verdacht werknemers van buiten de EU illegaal in Nederland te laten werken. Deze zouden bij financiële instellingen aan het werk zijn gezet om software te installeren. De SIOD heeft drie verdachten van een bedrijf aangehouden. Bij de financiële instellingen zijn 12 vermoedelijk illegale werknemers aangetroffen.

Het ICT-bedrijf zou werknemers naar Nederland hebben gehaald en ze zonder werkvergunning aan het werk hebben gezet. Naar schatting zendt het bedrijf tientallen, steeds wisselende medewerkers uit naar financiële instellingen. Hierbij is de staat mogelijk benadeeld voor een bedrag van circa 4 miljoen euro. Aan de hand van de in beslag genomen administratie zal onderzocht worden hoeveel instellingen door het ICT-bedrijf werden voorzien van illegale arbeidskrachten.

Bij de actie zijn naast de SIOD ook de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst en de Vreemdelingenpolitie betrokken.

De fraude door het betrokken bedrijf leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt in de toch al krimpende ICT-sector. Ook vindt concurrentievervalsing plaats ten opzichte van bonafide bedrijven.

De SIOD is een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De opsporingsdienst is vorig jaar opgericht om zware, complexe fraude te bestrijden op het gebied van sociale zekerheid. De dienst richt zich met name op grootschalige werkgeversfraude, identiteitsfraude, illegale tewerkstelling van vreemdelingen, grensoverschrijdende fraude, subsidiefraude en zwarte fraude.