Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Gothenburg afsluiting Wereldbeker seizoen vierspannen

26/03/2003

Gothenburg, 26 maart 2003
Aanstaand weekend zal in het Zweedse Gothenburg de afsluitende wedstrijd plaatsvinden van de FEI Wereldbekerserie voor vierspannen. De beste vijf menners van de tussenstand na vijf wedstrijden komen aan de start in het Scandinavium. Onder hen ook de ongeslagen winnaar en Wereldbeker kampioen 2001/2002 Michael Freund, die met 40 punten de stand aanvoert. De Wereldbekerpunten die men verdient in Gothenburg, worden opgeteld bij het huidige puntenaantal van de vijf menners. Maar de strijd om de top vijf plaatsen is nog niet gestreden. Na zijn overwinning tijdens Indoor Brabant staat de Australiër Boyd Exell momenteel op de tweede plaats met 27 punten. Mark Weusthof, winnaar in Mechelen, volgt hem op de voet met 25 punten, terwijl de winnaar van Stockholm Tomas Eriksson samen met Christoph Sandmann de vierde plaats deelt. Allen zullen tijdens de 27e editie van de International Horse Show in Gothenburg hun uiterste best doen om niet alleen Freund voor te blijven in de wedstrijd, maar vooral ook om de hoogste plaats in de eindstand te bemachtigen.
De wild card is door de organisatie toegekend aan de Zweed Fredrik Persson. Deze jonge vierspanrijder nam vorig jaar middels een wild card met succes deel aan de Wereldbekerwedstrijden van Stockholm en Gothenburg. De regerend Zweeds kampioen bij de vierspannen maakt al een aantal jaren vast deel uit van de Zweedse equipe op CAIO's en Wereldkampioenschappen.
De warming up wedstrijd wordt gehouden op zaterdag 29 maart om 21.00 uur. De Wereldbekerwedstrijd staat zondagmiddag 30 maart om 17.55 uur op het programma. De warming up wedstrijd wordt verreden over één ronde om de startvolgorde voor de Wereldbekerwedstrijd te bepalen. In de Wereldbekerwedstrijd komen de beste drie menners na de eerste ronde terug voor de `winning round'. Dit is een extra omloop over hetzelfde parcours. De tijden van de eerste en tweede omloop worden bij elkaar opgeteld en dit bepaalt de uiteindelijk de plaatsen een, twee en drie. De FEI Wereldbeker vierspannen zal uitgezonden worden op 30 maart in het NOS sportjournaal van het avondprogramma op Nederland 2, op de Zweedse zender SVT1 op 30 maart in het programma van 21.45-22.15 en op CNBC Sports Europe op 21 juni (van 23.30-00.00 GMT).

www.goteborghorseshow.com