Regering.nl

26 mrt 2003
Kabinet wil centrale rol vn bij wederopbouw irak

De Nederlandse regering zet zich in voor een centrale rol voor de Verenigde Naties (VN) bij de wederopbouw van Irak. Een nieuwe VN-resolutie als basis voor een interim-bestuur of een stabiliteitsmacht is gewenst.

Dat schrijft minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. 'De Nederlandse inzet behelst eveneens een maximale en tijdige betrokkenheid van de Irakezen zelf', aldus de minister. Om die reden wil de regering ook dat de overgangsfase onder een militair bestuur zo kort mogelijk duurt en is gebaseerd op een resolutie van de Veiligheidsraad.

Eerder spraken ook de Europese regeringsleiders zich uit voor een coördinerende rol voor de VN in de fase na de oorlog. Nederland heeft deze discussie tijdens de Europese Raad op de agenda gezet.

Vluchtelingen
Volgens de De Hoop Scheffer is er op dit moment nog geen sprake van grote stromen vluchtelingen die Irak verlaten. Wel trekken veel Irakezen van de stad naar het platteland. De schatting van het aantal ontheemden in Noord-Irak ligt rond de 500.000 mensen.

In een gesprek met De Hoop Scheffer heeft de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Lubbers gepleit voor een Europese regeling voor de opvang van vluchtelingen uit Irak. Nederland steunt dit pleidooi en wil zich hiervoor in EU-verband sterk maken.

Turkije
In de brief stelt De Hoop Scheffer ten slotte dat Nederland bezorgd is over de mogelijkheid dat Turkije extra troepen stationeert in Noord-Irak. De Nederlandse ambassadeur in Ankara heeft bij de Turkse regering opheldering gevraagd over berichten dat al 1500 Turkse militairen Irak waren binnengetrokken. Volgens de Turkse autoriteiten zijn deze berichten onjuist.

Ook heeft de Turkse chef Defensiestaf de NAVO verzekerd dat Turkije niet van plan is om troepen te stationeren in Noord-Irak.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer

Dossiers
Dossier Irak