Gemeente Leeuwarden

Boerderijen jaar lang in spotlight

Boerderijen jaar lang in spotlight Het boerenbedrijf heeft het in deze tijden van dierziekten, milieubeperkingen en economische teruggang niet gemakkelijk. Dat is een van de redenen dat er steeds meer oude boerenbedrijven verdwijnen. Daarom is er in dit Jaar van de boerderij aandacht voor verleden en toekomst van de boerderij.

Onder leiding van mensen van het Historisch Centrum Leeuwarden bekeken genodigden en pers woensdagochtend de boerderij aan de Hempenserweg in Leeuwarden. Dieren worden daar allang niet meer op de boerenplaats gehouden. Tot voorkort werden er keukens verkocht. Nu het keukenbedrijf er mee gestopt is, is de toekomst van de boerderij onzeker. ,,De historische boerderij en zijn tradities moeten bewaard blijven, meent Klaas zandberg van het HCL.

Tijdens het Jaar van de boerderij 2003 zijn er in heel Nederland lezingen, excursies en dorpswandelingen. Juist in Leeuwarden en haar ommeland. Zandberg legt uit: ,,Leeuwarden is groot geworden met de handel in boter van de boerderijen. Landbouw heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad.

Het HCL en de milieu-educatie en monumentenzorg van de gemeente Leeuwarden organiseren regelmatig activiteiten in en rond Leeuwarden. Zo gaan over twee weken de eerste scholen op excursie naar een boerderij in Goutum om daar de weidevogels te bekijken. Kijk voor een volledig overzicht van op de homepage van het HCL: www.historischcentrumleeuwarden.nl De landelijke organisatie staat op www.jaarvandeboerderij.nl

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.boerderijen_jaar_l ang_in_spotlight]