BUREAU MODERNE VREEMDE TALEN

Inschrijftermijn jaarlijkse europese talenprijs van start

Enschede, 25 maart 2003

inschrijftermijn van start

Onderwijsinstellingen, bedrijven en overige organisaties kunnen zich weer inschrijven voor het Europees talenlabel, de Europese onderscheiding voor innovatief talenonderwijs. Iedereen die een vernieuwend talenproject uitvoert kan meedingen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2000,- euro, een onderscheiding en een speciaal beeldmerk dat de winnaar mag gebruiken op bijvoorbeeld briefpapier en andere communicatiemiddelen. De inschrijftermijn sluit op 15 juli 2003.

Criteria voor de Europese onderscheiding
Innovatieve talenprojecten met een hoog leereffect komen in aanmerking voor de onderscheiding. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen verder op hun creativiteit, originaliteit en motiverende effect. En op de mate waarin zij een voorbeeldfunctie hebben, overdraagbaar zijn en een verbetering betekenen van het talenonderwijs. Daarnaast moet een project betrekking hebben op tenminste twee talen uit de Europese Unie.
De Europese Commissie heeft tot slot ook twee thema's vastgesteld voor de talenprijs van dit jaar. Dat zijn 'een taalvriendelijke omgeving' en 'een verhoging van ieders bewustzijn van het belang een goede talenbeheersing te ontwikkelen, te hebben en te houden'. Deze thema's zijn met opzet ruim geformuleerd om zo min mogelijk beperkingen op te werpen voor inschrijving.

Inschrijven voor de Europese onderscheiding
Iedereen die betrokken is bij een innovatief talenproject kan zich voor 15 juli 2003 inschrijven voor de Europese onderscheiding. Een inschrijfformulier staat op de website www.talenprijs.com. Het formulier kan ook worden opgevraagd bij de organisatie: het Nationaal Bureau Moderne Vreemde Talen (mevr. R. Adolfs), telefoon (053) 484 04 18, of het Europees Platform voor het Nederlandse onderwijs (mevr. K. van Vuure), telefoon (072) 511 85 02.
Na sluiting van de inzendtermijn verloopt het verdere proces als volgt:

-op 1 september worden de kansrijke talenprojecten geselecteerd
-tussen 15 en 26 september bezoekt een jurydelegatie deze projecten
-op 1 oktober worden de nominaties bekendgemaakt
-op 1 november kunnen de genomineerde projecten zich presenteren aan de jury en het publiek tijdens de landelijke studiedag van de Vereniging van Leraren in Levende Talen (VLLT)

-op 1 november ontvangen de winnaars hun Europese onderscheiding voor innovatief talenonderwijs tijdens de landelijke studiedag van de VLLT

De organisatie achter de Europese onderscheiding De onderscheiding voor innovatief talenonderwijs is in 1998 ingesteld door de Europese Commissie. De jurering en organisatie van de prijsuitreiking is in handen van de nationale ministeries van onderwijs. In Nederland doen het Nationaal Bureau Moderne Vreemde Talen en het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs dit, namens het Ministerie van OCenW.
De Europese Commissie wil met deze onderscheiding bevorderen dat alle EU-inwoners, naast hun moedertaal, nog tenminste twee andere Europese talen beheersen. Om het talenonderwijs te stimuleren en te verbeteren beloont de commissie daarom vernieuwende en motiverende talenprojecten in de EU-lidstaten, Noorwegen en IJsland. De winnende projecten worden ook opgenomen in een elektronische databank ('label database') op europa.eu.int/comm/education/language/label/index.cfm, waar iedereen er zijn voordeel mee kan doen.

Meer informatie
Meer informatie en achtergronden zijn te vinden op de website www.talenprijs.com. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de organisatie: het Nationaal Bureau Moderne Vreemde Talen (mevr. R. Adolfs), telefoon (053) 484 04 18, of het Europees Platform voor het Nederlandse onderwijs (mevr. K. van Vuure), telefoon (072) 511 85
02.

//////// EINDE PERSBERICHT ////////