Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-068

Den Haag, 26 maart 2003

Scholengemeenschap Den Haag kondigt nieuwbouw school via publiek-private samenwerking aan

De gemeente Den Haag en de Stichting Confessioneel Onderwijs Lucas hebben aangekondigd nieuwbouw van het Montaigne Lyceum via publiek-private samenwerking (pps) te willen realiseren. Daartoe hebben ze vandaag de aanbesteding gepubliceerd in het zogenaamde 'publicatieblad van de Europese Gemeenschappen'.

In juli 2002 is een startconvenant gesloten om via een pilotprogramma te onderzoeken welke voorbereidingen nodig zijn om scholenbouw in Nederland via pps mogelijk te maken. Bij dat convenant waren betrokken de opdrachtgevers (gemeenten), scholen en de ministeries van Onderwijs en Financiën. Bij de opzet van het programma is door het Kenniscentrum PPS van Financiën ondersteuning geleverd aan de betrokken partijen. Inmiddels zijn de voorbereidingen afgerond en is de Europese aanbesteding van een pps-variant voor een van de betrokken scholen een feit.

Bij de pps-constructie worden het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de financiering, het beheer en de exploitatie van een school als één geïntegreerd pakket aanbesteed via een langlopend contract (25 tot 30 jaar). Met deze geïntegreerde benadering worden efficiencyvoordelen verwacht door een betere afstemming van de verschillende bouwfasen en de introductie van de zogenaamde "Life-cycle benadering". De private partij die de opdracht gaat uitvoeren, ontvangt als tegenprestatie een vaste periodieke beschikbaarheidsvergoeding.

Het pilotprogramma PPS Scholenbouw omvat naast de nieuwbouw voor het Montaigne Lyceum nog een ander project namelijk de vervangende nieuwbouw voor het Rijnlands Lyceum in Wassenaar. Wegens een budgettair tekort bij dit project (waarvoor nog een oplossing wordt gezocht) binnen de gemeente Wassenaar, is er geen zicht op een spoedige aanbesteding. Door de betrokken partijen is daarom besloten de voorbereidingen van de aanbesteding van dit project tot nader order op te schorten en alle aandacht te richten op het Haagse project.

Voor meer informatie kunt u de volgende documenten raadplegen:


- Achtergrondinformatie Montaigne Lyceum:

http://www.minfin.nl/03-068z.doc


- Aankondiging Europees publicatieblad: http://ted.publications.eu.int/CD/application/pif/resources/shtml/common/home/home.html
(ga naar de zoekfunctie en voer in het veld 'Documentnummer' het volgende nummer in: 52285-2003)

Voor informatie over het procesconvenant uit juli 2002, zie http://www.minfin.nl/02-176.doc