De Unie


Fr8: Onderhandelingsresultaat CAO bereikt!

26 maart 2003 - Op woensdag 19 maart is het CAO-overleg met Fr8 hervat. Na een lange dag moeizaam onderhandelen over een "package deal" zijn wij uiteindelijk gestuit op een eindbod van uw directie. Breekpunt tijdens de onderhandelingen waren de voorstellen van Fr8 ten aanzien van het schillenmodel en resultaatdeling.

Daags na het eindbod werden wij door Fr8 aangenaam verrast toen zij ons uitnodigden om het overleg op 24 maart 2003 weer te hervatten, omdat partijen elkaar, vóór het eindbod van Fr8, wel heel dicht tot een onderhandelingsresultaat waren genaderd. Dit laatste overleg heeft geresulteerd in het onderstaande onderhandelingsresultaat; 1. Looptijd
Looptijd van 2 jaar, lopende van 1-1-2003 tot 1-1-2005. 2. Prijscompensatie
Handhaving van de huidige systematiek van automatische prijscompensatie, in die zin dat de prijscompensatie voor de referteperiode november 2002/november 2003 wordt vertaald naar de afspraak: per 1-1-2004 worden de salarissen structureel verhoogd met 2% en per 1-4-2004 structureel met 0,5 %. De huidige systematiek van automatische prijscompensatie wordt voor de referteperiode november 2003/november 2004 toegepast. Indien in 2004 wederom een Sociaal Akkoord met een maximum contractloonstijging wordt afgesloten dan wordt de prijscompensatie op dit maximum afgetopt.
3. Pensioenen

+ Vanaf 1-1-2003 wordt de franchise jaarlijks geïndexeerd met de verhoging van de indexering van de AOW. Vanaf 1-7-2003 wordt de zgn. solidariteitsheffing structureel vervangen door een pensioenbijdrage van de werknemer (werknemerspremie) van 1,1%.

+ Vanaf 1-4-2004 wordt de werknemerspremie voor de pensioenregeling verhoogd met 0,33% naar 1,43%.
+ Partijen starten met een paritaire pensioenstudie. Doel van deze studie is te komen tot een evenwichtige, betaalbare en toekomstvaste pensioenregeling. Centraal staat de beheersing van huidige en toekomstige pensioenlasten voor werkgever en werknemer alsmede het voorzieningenniveau van de pensioenregelingen.
Gekeken wordt naar de hoogte, samenstelling en opbouw van de pensioengrondslag en in hoeverre deze marktconform is. De uitkomsten van deze studie zullen voor 1-7-2003 bekend zijn en vertaald worden naar wijzigingen / aanpassingen in de CAO en de pensioenregelingen. Deze wijzigingen en aanpassingen worden, onder goedkeuring van de leden van bonden, per 1-8-2003 ingevoerd.
4. Bonus Malus bij ziekte
Per 1-7-2003 wordt, na goedkeuring van de leden van de bonden, gestart met een bonus/malus regeling bij ziekte in het eerste ziektejaar. De regeling zal in overleg en onderhandeling tussen partijen worden vormgegeven en dient gebaseerd te zijn op een analyse van het bedrijfsbrede verzuimbeeld en verzuimpercentage van Fr8.
5. Premiespaaregeling
De premiespaarregeling wordt gecontinueerd met dien verstande dat als gevolg van fiscale wijzigingen per 1-1-2003 de jaarlijkse maximale bijdrage van werkgever van ? 526,- bruto wordt uitgekeerd en de deblokkeringtermijn van de nieuw ingelegde bedragen op een jaar wordt gesteld.
6. Arbeids- en rusttijden en werkroosters
Partijen constateren dat de taakafbakening tussen directie, OR en vakbonden met betrekking tot de invulling van werkroosters en werktijden verbeterd kan worden. In dat kader starten directie, vakbonden en OR een tripartiete overleg om resultaatgericht tot een nieuwe, heldere en duidelijke taakafbakening te komen tussen directie, OR en vakbonden inzake de invulling van werkroosters en werktijden in de onderneming. De roostervorm 4,2 daagse werkweek zal gehandhaafd blijven. Bekeken zal worden of deze roostervorm voor alle afdelingen bij Fr8 toegepast zou moeten worden. Partijen streven er nadrukkelijk naar dat het tripartiete overleg voor 1 juli 2003 tot een gezamenlijk advies/conclusie leidt, hetgeen vervolgens per 1 augustus 2003 wordt geconcretiseerd en ingevoerd. Indien CAO artikelen (o.a. artikel 10 van de CAO) inhoudelijk worden aangepast, zal dit ter goedkeuring aan de leden van de bonden worden voorgelegd.
7. Volwassensalaris
Partijen hebben afgesproken dat alle medewerkers per 1 juli 2003 vanaf de leeftijd van 18 jaar het volwassensalaris krijgen en dien overeenkomstig worden ingeschaald. Partijen zullen nadere afspraken maken over de salaristechnische vormgeving.

De onderhandelingsdelegatie van De Unie is tevreden met het bereikte onderhandelings-resultaat en legt dit nu aan de leden voor. Wij verzoeken u bijgaand stemformulier vóór 9 april 2003 aan ons terug te sturen.

Met vriendelijke groet,

Helen E. Smoor
Bestuurder

* Intropagina FR8

woensdag, 26 maart 2003