Korps: Brabant-Noord, plaats: Den Bosch 26-03-2003 Aanhouding zeven verdachten lost veertig zaken op

Bewoners hebben weer een veilig gevoel

POLITIE LOST MET AANHOUDING ZEVEN VERDACHTEN VEERTIG ZAKEN OP

De politie district Den Bosch heeft onlangs met de aanhouding van zeven Bosschenaren in de leeftijd van 14 tot 29 jaar veertig misdrijven, variërend van intimidatie tot be-drijfsinbraken in met name s-Hertogenbosch Oost opgelost. Vijf van de verdachten stonden op de SDA-lijst van veelplegers. In een eerder stadium werden ook al zeven verdachten aangehouden voor betrokkenheid van vernielingen en intimidatie van een agent.

Historie

In het najaar van 2002 ontvingen de buurtcoördinatoren van de politie signalen vanuit de bevolking van s-Hertogenbosch Oost en Hintham dat een groepje van tien tot vijftien jeug-digen veel vernielingen aanrichtten op de diverse winkelcentra aan o.a. het Mgr. van Roos-malenplein, winkelcentrum De Elst en bij het winkelcentrum aan het Rivierplein. De vernie-lingen bestonden onder andere uit het ingooien van ruiten en vernielen van fietsrekken. De jongeren verplaatsten zich steeds op zeer snelle scooters en waren moeilijk te achterhalen. Al snel bleek dat zij zich naast het plegen van vernielingen zich ook bezig hielden met auto-inbraken.

Onderzoek

De districtsrecherche, team NOVA en de buurtcoördinatoren zijn toen een onderzoek gestart om de groep in beeld te brengen met het uiteindelijke doel de onrust die het optreden van deze jongeren teweeg bracht te stoppen. Medio november wist een agent van de politie Bra-bant-Noord in zijn vrije tijd in Hintham op heterdaad een 16-jarige jongen aan te houden voor een auto-inbraak. Op het moment dat die collega met deze verdachte op het bureau was, werd bij hem thuis een ruit ingegooid. Diezelfde avond kon de politie in verband hiermee toen nog zes verdachten (variërend in leeftijd van 17 tot 25 jaar) aanhouden. Tijdens de jaarwisseling werden bij de politieman weer de ruiten van zijn woning ingegooid en werd hij telefonisch bedreigd.

Bosch Stedelijk Jeugdteam

In januari 2003 is het Bosch Stedelijk Jeugdteam verder gegaan met het onderzoek. Al snel bleek dat de groep zich behalve met auto-inbraken en intimidatie bezig hield met bedrijfsin-braken. Uit onderzoek bleek dat zij met snelle scooters zogenaamde hit en run acties pleeg-den bij bedrijven en scholen in s-Hertogenbosch, Rosmalen en Hintham. Zij reden in wis-selende samenstellingen naar een object, vernielden een ruit, namen computerapparatuur weg en gingen er op de snelle scooters met 180 cc motoren vandoor.

Heler aangehouden

De jongeren brachten veelal zelf de gestolen apparatuur naar een 29-jarige heler in de wijk De Maaspoort. Deze verdachte kon eind februari in zijn woning worden aangehouden. In zijn woning nam de politie toen veel van diefstal afkomstige computerapparatuur, waaronder veel flatscreens inbeslag.

Stroomversnelling

Op 9 maart jl. kwam het onderzoek in een stroomversnelling toen agenten op heterdaad een 14-en 15-jarige jongen konden aanhouden bij een bedrijfsinbraak. Naar aanleiding van het onderzoek zijn op maandag 10 maart twee verdachten van 17- en 18 jaar aangehouden in verband met betrokkenheid bij het plegen van diverse strafbare feiten. Op 17 maart heeft de politie onder leiding van de rechter-commissaris en de officier van justitie een doorzoeking gedaan in een woning in s-Hertogenbosch Oost. Hierbij zijn een 16-en een 19-jarige ver-dachte aangehouden.

Verwachting

De politie onderzoekt de betrokkenheid van de aangehouden jongeren bij vernielingen en intimidaties aan het Mgr.van Roosmalenplein . Het aantal bedrijfsinbraken is na de aanhou-ding van de groep gehalveerd. Een paar bewoners van het Mgr. van Roosmalenplein hebben de buurtcoördinatoren van de politie inmiddels gemeld dat ook aan de overlast aldaar een eind is gekomen en dat zij zich weer veilig voelen. De politie zal de situatie terplekke nauw-lettend blijven volgen. Overigens verwacht de politie nog meer aanhoudingen te verrichten.