Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaams Parlement wijst regering terecht inzake overheveling ontwikkelingssamenwerking (26/03/03)

Vandaag werd in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement een motie goedgekeurd van de N-VA betreffende de overheveling van de exclusieve bevoegdheden inzake ontwikkelingssamenwerking. Hiermee wijst het Vlaams Parlement de Vlaamse regering terecht omdat die onvoldoende een voortrekkersrol speelt inzake de uitvoering van Lambermont in het algemeen, en de regionalisering van ontwikkelingssamenwerking in het bijzonder.

In de motie vraagt het parlement aan de regering dat die er over moet waken dat de overheveling van ontwikkelingssamenwerking naar de deelstaten vanaf 1 januari 2004, loyaal wordt uitgevoerd. In uitvoering van de doelstellingen van het Vlaams regeerakkoord, moet de Vlaamse regering hierbij volgens het Vlaams parlement een voortrekkersrol spelen.

Deze rol vervult de Vlaamse regering op heden geenszins. Minister Vogels gaf dit ook zonder blikken of blozen toe in haar antwoord in commissie van 11/03/03, waarbij ze stelde dat de Vlaamse regering "geen standpunt inneemt m.b.t. de lijst van de over te hevelen bevoegdheden en dat ze geen mogelijkheid ziet om verdere timing uit te stippelen".

Voor de N-VA dienen gesloten akkoorden correct nageleefd te worden. De partij is dan ook tevreden dat het Vlaams parlement de obstructie - van vooral de groenen - in dit dossier aanklaagt. Na de woorden nu nog de daden.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Jan Loones, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be