Gemeente Nuth


26-03-2003

Burgemeester Binderhagel neemt FSC-voorzittershamer in ontvangst

Zie ook speech delegatieleider WNF

Op 26 maart 2003 gebeurt er iets unieks in Nederland: om 14.00 uur ontvangen 487 burgemeesters van Nederland een voorzittershamer van FSC-hout van delegaties van het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland. Burgemeester Binderhagel zal de voorzittershamer voor de ingang van het gemeentehuis in ontvangst nemen. Het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland bieden de hamers aan in de hoop dat de bestuurscolleges daarmee goede besluiten nemen voor een duurzame toekomst voor de burgers en de volgende generaties in hun gemeenten. De oproep van beide partijen aan de gemeenten is: Spaar het woud, kies FSC-hout en stel FSC als norm voor houtgebruik in de gemeentelijke projecten. De overhandiging van de hamers vormt de start van een grote campagne welke als doel heeft het FSC-keurmerk bekend te maken in Nederland.

WNF-ranger overhandigt FSC-voorzittershamer
Om 14.00 uur zal burgemeester Binderhagel de FSC-voorzittershamer samen met de FSC-informatie in ontvangst nemen. Rond 14.10 uur zal hij een reactie geven aan de delegatie. Deze delegatie bestaat uit 2 tot 10 personen. Een jongen of een meisje (WNF-ranger) zal de hamer overhandigen. Het schoolkind zal als een prachtige boom verkleed gaan. Om 14.15 uur zal de delegatie weer vertrekken.

Beleid gemeente Nuth
De gemeente Nuth heeft zich aangesloten bij het convenant Duurzaam Bouwen in de regio Parkstad. Daarmee conformeert de gemeente zich onder andere aan het Nationaal pakket woningbouw. De gemeente beveelt het gebruik van duurzaam geproduceerd hout aan. Daaraan wordt voldaan indien uitsluitend hout en houtproducten worden toegepast die voorzien zijn van een door de Nederlandse overheid vastgesteld keurmerk. Het keurmerk van het Forest Stewardship Council (FSC) voldoet daaraan.

Campagne Spaar het woud, koop FSC-hout
Van 26 maart tot en met 30 april voert het Wereld Natuur Fonds samen met circa dertig bedrijven een grote campagne om bij gebruikers van houtproducten het FSC-keurmerk bekend te maken. Hout met dit keurmerk komt uit een goed beheerd bos en wie voor timmerhout, parket of tuinmeubelen met het FSC-logo kiest, kan een steentje bijdragen aan het behoud van de bossen in de wereld. Dat we zuinig op de bossen van deze aarde moeten zijn, is al wel bekend. Bossen zorgen voor schone lucht, voor een evenwichtig klimaat en zijn essentieel voor ontelbare planten en dieren. Het woud biedt ook een inkomen aan mensen die het bos bewonen. Jaarlijks verdwijnt echter 150.000 vierkante kilometer bos, een gebied zo groot als vier keer Nederland. Ongecontroleerde houtkap, slechte bosbouw praktijken en bosbranden zijn de belangrijkste boosdoeners. Wie FSC-hout koopt spaart het woud. Het logo van de letters FSC (FSC staat voor Forest Stewardship Council, de raad die controle uitoefent) garandeert dat het hout selectief en met zorg en controle is gekapt. Hout versierd met groene blaadjes, kikkertjes, boompjes of vertrouwenwekkende termen als goedgekeurd door de regering van Indonesië is onbetrouwbaar.

Op het eerste gezicht is in een FSC-bos nauwelijks te zien dat er hout uitgehaald wordt. Hier en daar staat een boomstronk die met verf gemerkt is en van een nummer voorzien. Dat nummer is in het hele traject van het kappen tot in de winkel te volgen. De kap moet aan allerlei regels voldoen: in een stuk bos wordt maar eén keer in de 25 jaar gekapt, het wegslepen gebeurt door kleine, lichte bostractoren en langs beken en rivieren mag niet worden gekapt om te vermijden dat de grond wegspoelt. Een heel verschil met de kaalslag die in veel tropische regenwouden plaatsvindt. Daar worden grote stukken bos platgewalst en er blijft een ravage achter. Alle kap stopzetten is geen alternatief: het is niet alleen onrealistisch, maar ook niet te verantwoorden naar de mensen die het bos wél met mate gebruiken en er een boterham aan verdienen. FSC garandeert houtarbeiders een eerlijk loon en goede werkomstandigheden. Zorgvuldig bosbeheer kan, en door FSC-hout te gebruiken kunnen wij ervoor zorgen dat er nog meer bossen worden beschermd.