Gemeente Haren


Monumentale beuken zwaar aangetast door zwammen

Het college van B en W van de gemeente Haren heeft dinsdag 25 maart 2003 vergunningen afgegeven voor het kappen van twee beuken. Het gaat om de monumentale beuk aan de Kroonkampweg en een beuk op het terrein van Visio aan de Rijksstraatweg. Beide beuken zijn het slachtoffer geworden van een zwam die de stabiliteit aantast.

Zowel de gemeente als Visio lieten een boomtechnisch onderzoek uitvoeren, omdat aan de buitenkant van beide beuken zwammen te zien waren. Medewerkers van de gemeente hebben eveneens een visuele controle uitgevoerd. Beide bomen staan op een plaats waar een hoge verkeers- en bezoekersintensiteit is, wanneer een boom omvalt is materiële of persoonlijke schade zeer waarschijnlijk. Nu de kapvergunning is verleend, zal zeer spoedig tot kap worden overgegaan.

De gemeente liet het boomtechnisch onderzoek uitvoeren door de Nationale Bomenbank. De conclusie van het onderzoek is, dat de boom aan de Kroonkampweg ernstig verzwakt is door aantasting van de Dikrandtonderzwam. Deze zwam heeft rond de wortelvoet ongeveer 90% van de houtstructuur van de boom aangetast, hierdoor is de kans dat de boom omvalt door een windstoot zeer groot. De Nationale Bomenbank gaf daarom ook het advies om de beuk spoedig te rooien.

Uit het onderzoek naar de beuk op het terrein van Visio aan Rijksstraatweg is naar voren gekomen, dat de boom is aangetast door de Reuzenzwam. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Vos Groenvoorzieningen. Deze zwam tast het wortelstelsel van de boom aan, hierdoor bestaat eveneens een grote kans dat de boom door een windstoot omvalt. De plek van de aantasting is zeer ongelukkig, het is precies bij één van de grootste takken van de boom waardoor er grote krachten op de plek van de aantasting werken. Hier luidt het advies dan ook om de boom te vellen.

Haren, 26 maart 2003