Erasmus


26-03-03: Veel gevallen van dementie en stroke zijn te voorkomen

Rotterdam, 26 maart - Ongeveer twintig procent van de zestigplussers in Nederland heeft een zogenaamd 'stil herseninfarct' gehad. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het Erasmus MC. Deze onschadelijke aandoening blijkt een indicatie voor een hogere kans op het optreden van een stroke (beroerte) of dementie in de jaren daarna.

Stroke en dementie behoren tot de grootste gezondheidsproblemen in de westerse samenleving. In Nederland zijn de diagnose en behandeling van beide ziekten samen goed voor ongeveer acht procent van de kosten van de gezondheidszorg. Screening van ouderen op sporen van een 'stil infarct' kan bijdragen aan preventie van deze ouderdomsziekten. Dit kan de kwaliteit van leven van ouderen aanzienlijk verbeteren en bijdragen aan de oplossing van een maatschappelijk gezondheidsprobleem. Het vooraanstaande medisch wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine publiceert de resultaten van de onderzoekers op 27 maart aanstaande.

Een persoon die een stil infarct krijgt, merkt daar zelf niets van. De aandoening gaat niet gepaard met ziektesymptomen. Wel laat het stil infarct een littekentje achter in de hersenen, dat op een MRI scan te zien is. In de eerste fase van het onderzoek is een groep van 1.077 mensen van boven de zestig onderzocht. Eén op de vijf van deze personen bleek sporen van één of meer stille infarcten in zijn hersenen te hebben. Vervolgonderzoek heeft aangetoond dat zij een hogere kans hebben later dementie of een stroke te krijgen. De kans op dementie ligt voor hen 2,3 keer hoger, de kans op een stroke 3 keer hoger, dan bij personen die niet de sporen van een stil infarct dragen.

Het onderzoek suggereert dat met relatief eenvoudige preventieve middelen een verhoogde kans op dementie of stroke kan worden
- in feite een kortdurende beroerte) hebben gehad, is al langer bekend dat ze een hogere kans op stroke hebben. Bij hen blijkt een kleine dosis aspirine per dag deze verhoogde kans te kunnen terugbrengen. Screening naar stille infarcten onder ouderen kan mogelijk bijdragen aan vroege herkenning van een verhoogd risico op dementie en stroke. Met preventieve maatregelen zou het moment dat de ziekten zich voordoen tot jaren kunnen worden uitgesteld

terug