Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 26 maart 2003

2003 Jaar van de Boerderij
Herbouw Monumentale boerderij van start

Eigenlijk is het in het Nederlands Openluchtmuseum al negentig jaar lang "jaar van de Boerderij". In 1912 werd het museum opgericht door een aantal bezorgde particulieren in Arnhem. Zij zagen dat een grote rijkdom aan Nederlandse tradities verloren dreigde te gaan als gevolg van de toenemende industrialisering en verstedelijking en besloten hun steentje bij te dragen. In 1918 opende het Openluchtmuseum de poorten op het Arnhemse landgoed De Waterberg met zes historische gebouwen.

In de afgelopen eeuw is het Nederlands Openluchtmuseum steeds verder uitgebreid; meer dan tachtig authentieke huizen, molens, boerde-rijen en bedrijven werden overgebracht naar Arnhem. U maakt kennis met het dagelijks leven van uw ouders en voorouders. Daarbij zijn ook de verhalen van de mensen die in de huizen woon-den en die werkten met de gebruiksvoorwerpen die u daar ziet, steeds meer te zien en te horen in het Openluchtmuseum.
In het uitgestrekte museumpark vindt u maar liefst negentien boerderijen uit vrijwel alle delen van ons land. Zo maakt u niet alleen kennis met de verschillende bouwstijlen en bedrijfsvormen uit het verleden; ook op het gebied van bouwmate-rialen, gebruiksvoorwerpen en erfindeling is er heel veel te zien.

Moderne boerderij onthult geschiedenis
In het Jaar van de Boerderij wordt in het Nederlands Openluchtmuseum een monumentale woonboerderij en het naastgelegen 'zomerhuis' uit Hoogmade herbouwd. Deze historische panden moesten wijken voor de aanleg van de Hogesnel-heidslijn. Het boerderijcomplex wordt in 2004 geopend maar al dit seizoen kunt u kunt u met eigen ogen zien hoe de boerderij en het zomer-huis als een levens-groot bouwpakket in elkaar worden gezet.

In de boerderijen zal het verhaal worden verteld van de bouw in de 17de eeuw, de vroege specia-lisatie tot zuivelboerderij, de verbouwing tot woonhuis in de zeventiger jaren, tot de afbraak in 2002. De inrichting is, anders dan in veel andere gebouwen in het museum, hedendaags. Het is een moderne woonboerderij die van alle gemakken is voorzien. De koestal maakte in de jaren zeventig plaats voor een royale living met zitkuil en open haard. In de prachtig gewelfde melkkelder ligt nu de wijn te rijpen. Maar als je goed kijkt, zullen details in het gebouw de geheimen van de geschiedenis onthullen. De waterpomp, de kelder en het pekelvat getuigen nog van het harde werk van de boerin, die hier dag in dag uit zelf kaas maakte.

Met deze gebouwen laat het Openluchtmuseum het lot zien dat veel boerderijen treft, namelijk de functieverandering van boerenbedrijf naar een moderne woonboerderij. Door deze ontwikkeling ontstaat er een nieuw platteland. Een reden te meer om juist deze geschiedenis te laten zien en boerderijen te rekenen tot Nederlands cultureel erfgoed.

Activiteiten
2003 Jaar van de Boerderij
Iedere dag maakt u het dagelijks leven op de boerderij letterlijk aan den lijve mee in het Nederlands Openluchtmuseum. U eet gezellig een hapje mee bij een Betuwse boerin uit Varik, in Staphorst luistert u naar de boerendochter die jammert om haar verloren liefde en in de boer-derij uit het Groninger Beerta bevindt u zich plotseling midden tussen de stakende land-arbeiders in 1929 bij de indrukwekkende presen-tatie `Blauwe Stad, Gebroken Vuisten". Jonge bezoekers maken op het Kindererf kennis met karweitjes die vroeger heel gewoon waren op de boerderij zoals water dragen met een juk, een (nep) koe melken en keitjesvloeren leggen.

In een expositie bij het bouwterrein van de boerderij uit Hoogmade ziet u foto's en videobeelden van vroeger en nu. Ook ziet u hoe de opbouw in zijn werk gaat. .

Kijkt u voor meer activiteiten in onze Agenda.

De herbouw van de grote boerderij uit Hoogmade is in volle gang is. Voor meer foto's, klik hier

De boerderij voor demontage

Herbouw in het Openluchtmuseum

Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2003, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.