ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

47-ste boomfeestdag in De Marne (Groningen)

Boomfeestdag 2003: 47-ste Nationale Viering
in de gemeente De Marne, provincie Groningen

Op 26 maart 2003 wordt in ons hele land de Nationale Boomfeestdag gevierd. Het thema voor 2003 is .Bomen in de Kunst.. Naar verwachting doen er 130.000 kinderen uit 400 gemeenten (= 75%) mee aan dit feest voor de natuur in. Al sinds een paar jaar staat de Stichting Nationale Boomfeestdag hiermee in de top 50 van de grootste Nationale evenementen. Ook in 2003 staat er weer één gemeente in de landelijke schijnwerpers: namelijk de gemeente De Marne (Groningen). Hier wordt de 47-ste Nationale Viering gehouden. Het organiseren van de Nationale Boomfeestdag is één van de drie grote activiteiten van de Stichting. De andere twee activiteiten zijn het Geboortebos en het Kankerherdenkingsbos.

Elk jaar bieden zich een paar gemeentes aan om als gastgemeente te fungeren voor de Nationale Viering. Daar de gemeente De Marne het leukste plan presenteerde, is voor deze gemeente gekozen. Op dit moment bereiden de gemeente, Staatsbosbeheer en de Stichting een spectaculair binnen- en buitenprogramma voor rondom het thema .Bomen in de Kunst..
Jan Wolkers heeft zijn medewerking toegezegd evenals Marthe Röling en er lopen nog gesprekken met Ans Markus. Zij gaan een soort masterclass houden voor de genodigden van de Nationale Viering en zullen wellicht ook wat gaan betekenen in het binnenprogramma.

Aan het feestprogramma doen 250 basisschool-kinderen uit de gemeente De Marne mee en een 30-tal kinderen uit het Asielzoekerscentrum Ulrum (AZC). Het binnenprogramma wordt geopend met medewerking van het AZC: namens alle asielzoekers-centra uit de Provincie Groningen wordt een kunstwerk aangeboden. Dit kunstwerk wordt gemaakt van natuurproducten als een positieve uiting aan de Groningse bevolking. De bedoeling is dat het unieke kunstwerk een permanente plaats krijgt in het Provinciehuis van Groningen. Het is overigens de bedoeling dat dit project een landelijke uitstraling krijgt. In de andere 11 provincies wordt ook door de gezamenlijke provinciale AZC.s een natuur-kunstwerk aangeboden aan de Commissarissen van de Koningin, die aanwezig zullen zijn bij de Boomfeestviering in hun Provincie. Op deze manier wordt het in totaliteit een uiting van dank aan de Nederlandse bevolking.

De schooljeugd van De Marne zal vervolgens zelf onderdeel zijn van het programma, dat door Sandra Reemer en Jochem van Gelder gepresenteerd gaat worden. Gedurende een aantal weken bereiden de kinderen een aantal opdrachten voor rond het Boomfeest-thema. Deze worden vervolgens zowel binnen als buiten gepresenteerd. Op het terrein van het AZC-Ulrum zullen zij ter afsluiting bomen en struiken planten. Burgemeester Stam, CdK Aalders en Boomfeest-voorzitter Houben (CdK Brabant) zullen vervolgens de bomencirkel planten samen met de eregast. De naam van de eregast is op dit moment nog niet bekend.