Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA03.1031GM
datum
26-03-2003

onderwerp
Maatregelen Aviaire Influenza

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de voorlopige uitslag van de bemonstering van het AI-verdachte bedrijf in Beneden-Leeuwen (Gld.) waarover ik u gisteren berichtte, wil ik u als volgt informeren.

De eerste testuitslagen van de onderzoekingen op Aviaire Influenza van het verdachte bedrijf in Beneden-Leeuwen (Gld.) wijzen erop dat daadwerkelijk sprake is van Aviaire Influenza. De uitgevoerde snelle PCR-test heeft een positieve uitslag opgeleverd. Dit is een teleurstellende ontwikkeling omdat verwacht werd dat de verspreiding van het AI-virus tot de Gelderse Vallei kon worden beperkt. Het virus heeft nu een sprong gemaakt over de Rijn en de Waal. Naar de oorzaak hiervan vindt nader onderzoek plaats. Het is waarschijnlijk dat het gaat om verspreiding via bedrijfscontacten. Overigens zal ook een bedrijf in Nistelrode waaraan het bedrijf uit Beneden-Leeuwen pluimvee heeft geleverd, worden geruimd.

datum
26-03-2003

kenmerk
VVA03.1031GM

bijlage

Tegen de achtergrond van deze ontwikkeling neem ik een aantal aanvullende maatregelen die zijn gericht op de contactstructuur op de pluimveebedrijven:
* Contacten op bedrijven van professionele dienstverleners zoals vangploegen en dierenartsen en andere bezoekers van pluimveebedrijven wordt slechts onder strikte voorwaarden toegestaan. Concreet betekent dit dat bedrijfsbezoeken slechts zijn toegestaan in een bepaalde regio (of compartiment) en dat aan strikte hygiënevoorschriften dient te worden voldaan. Pas nadat een wachttijd van 72 uur is verstreken mag een bezoeker een pluimveebedrijf in een ander compartiment bezoeken. Ook contacten van transportmiddelen worden op de bedrijven beperkt. Er zal slechts één op één-transport mogelijk zijn. Hiertoe wordt Nederland in compartimenten ingedeeld. De uitwerking daarvan is op dit moment gaande. In ieder geval zal het principe zijn dat het 10 km gebied rond Beneden-Leeuwen en het 10 km gebied rond Barneveld aparte compartimenten worden. De overlap tussen deze gebieden wordt gerekend tot het compartiment Beneden-Leeuwen. Ik doe hiermee een groot beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van pluimveehouders en bezoekers van pluimveebedrijven. * Voorts is heden om 13.30 uur een nationaal vervoersverbod voor levend pluimvee ingegaan, uitgezonderd de afvoer naar slachthuizen en het vervoer van eendagskuikens. Indien eendagskuikens en broedeieren worden vervoerd, moeten deze aan de openbare weg worden afgeleverd.

Daarnaast heeft het bedrijfsleven na overleg met mijn ministerie toegezegd de consumptie-eieren van bedrijven in het beschermingsgebied van de Gelderse Vallei op te kopen voor de reguliere marktprijs. Deze eieren kunnen nu slechts worden verkocht aan de verwerkende industrie voor een prijs die ligt onder het niveau van de kostprijs. Per saldo is dit voor de pluimveehouders een schadepost. Dit heeft ertoe geleid dat met het oog op een mogelijke besmetting de eieren onder meestal slechte condities opgeslagen blijven op de bedrijven. Bedrijven die worden geruimd ontvangen immers van overheidswege de normale marktprijs voor eieren. Tot op heden was het daarom voor bedrijven in de toezichtsgebieden in financiële zin gunstig om geruimd te worden. Het bedrijfsleven heeft met deze privaatrechtelijke solidariteitsmaatregel voor deze bedrijven het nadeel van het niet-geruimd worden weggenomen.

Ik hoop dat met de bovenstaande maatregelen en de ingestelde buffergebieden in het zuiden en het noorden van de Gelderse Vallei, de verspreiding van het virus een halt kan worden toegeroepen. In de komende dagen of weken zal duidelijk worden of dit inderdaad het geval is. Pas op het moment dat de veterinaire situatie het toelaat, zal ik van de door de Europese Commissie geboden ruimte voor versoepelingen waarover ik u op 25 maart berichtte, gebruik maken.

Destructiecapaciteit
Vanwege het enorme aanbod van kadavers van geruimde bedrijven dreigt de destructiecapaciteit in Nederland een knelpunt bij de bestrijding te worden. Ik heb daarom contact gezocht met mijn collega van Volkshuisvesting, Ruimtelijk Ordening en Milieu. Teneinde de capaciteit in Nederland te vergroten zal het mogelijk worden gemaakt om de destructie van slachtafval buiten Nederland te doen plaatsvinden. De daarmee vrijkomende capaciteit in Nederland zal worden benut voor de destructie van kadavers. Ook wordt nader onderzocht in hoeverre en onder welke condities de kadavers tijdelijk op een daartoe aangewezen terrein kunnen worden gedeponeerd.

LEI-rapport
Tenslotte bied ik u aan ter kennisname het op mijn verzoek opgestelde rapport van het Landbouw Economisch Instituut naar de sociaal-economische gevolgen van de vogelpestuitbraak (bijlage 1). In dit onderzoek zijn de effecten van de crisis doorgerekend bij een duur van de crisis van 3 en van 6 maanden, waarbij drie regionale pluimveeconcentraties zijn onderscheiden te weten de Gelderse Vallei, Noordoost-Nederland en Zuidoost-Nederland alsmede Nederland als geheel.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
LEI-rapport - Ketenconsequenties van de uitbraak van vogelpest (PDF-formaat, 1530 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03088.htm .

---