Vereniging Milieudefensie

Persaankondiging

Stadsgesprek luchtvervuiling door Haarlems verkeer

Amsterdam/Zaandam, 20 maart 2003 --- De Milieufederatie Noord-Holland

en Milieudefensie organiseren op donderdag 27 maart een stadsgesprek over de luchtvervuiling door het verkeer in Haarlem.

Joop van Wijnen (hoofd cluster medische milieukunde GGD Amsterdam) houdt tijdens het stadsgesprek een inleiding over de relatie tussen uitlaatgassen en de gezondheid van omwonenden van drukke wegen. Arjan

van Noort (hoofd afdeling milieu Haarlem) licht toe hoe het ervoor staat in Haarlem. Na de pauze debatteren Ruud Grondel (wethouder milieu Haarlem, GroenLinks), Paul Moltmaker (VVD-raadslid en oud- wethouder milieu Haarlem) en Marjan Zoon (PvdA-raadslid Haarlem en milieukundige) over de maatregelen die de gemeente kan nemen om de luchtvervuilingsproblemen op te lossen.

Vanwege Europese regelgeving moeten gemeenten rapporteren waar overschrijdingen dreigen van de normen voor luchtkwaliteit. Uit de rapportage van de gemeente Haarlem blijkt dat 63 van haar wegen nog niet voldoen aan de eisen voor stikstofdioxide (NO2) die 2010 ingaan.

Haarlem staat binnen Noord-Holland overigens niet alleen met haar luchtvervuiling. In heel Noord-Holland worden 150.000 woningen blootgesteld aan concentraties van stikstofdioxide die hoger zijn dan

in 2010 mag. Voor fijn stof worden in sommige gemeenten zelfs de huidige normen overschreden.

Volgens onderzoeksinstellingen als TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sterven in Nederland jaarlijks minstens 3000 mensen vroegtijdig door de gezondheidseffecten van uitlaatgassen. Boosdoeners zijn vooral stikstofoxiden, ozon en fijn stof.

Bij het debat passeren verschillende mogelijke maatregelen de revue. Zo kan de gemeente het gebruik van de auto voor korte ritten ontmoedigen, het rijden met oude vuile vrachtauto's in de binnenstad verbieden, en van de busbedrijven eisen dat deze roetfiliters installeren en op andere brandstoffen overschakelen.

Wat: stadsgesprek over luchtvervuiling door verkeer in Haarlem Wanneer: donderdag 27 maart van 20.00 tot 22.15 uur Waar: hotel Lion d'Or, Kruisweg 34, Haarlem (vlakbij het treinstation);
Toegang: gratis



Vereniging Milieudefensie