KNMP


Apothekers bieden kamerleden petitie aan

Bezuinigingsplannen minister de Geus onacceptabel

Den Haag, 25 maart 2003 - Vanmiddag hebben Martin Favié, voorzitter van de KNMP en apotheker te Opmeer, Annemiek Hollander, apotheker te Amsterdam en Nina Winters, voorzitter van de VJA (Vereniging van Jonge Apothekers) en apotheker te Hilversum, namens de Nederlandse apothekers een petitie aan de Vaste Commissie voor VWS aangeboden. In de petitie uiten meer dan 2600 apothekers hun bezorgdheid over de bezuinigingsplannen van minister De Geus. Donderdag 27 maart vindt hierover een debat met de minister plaats. Voorzitter van Vaste Commissie, Erica Terpstra nodigde de aanwezige apothekers uit het debat bij te wonen.

20% van de apotheken failliet
Als de door de minister voorgestelde plannen doorgaan, wordt het voortbestaan van 1 op de 5 Nederlandse apotheken ernstig bedreigd. Het gaat hierbij met name om startende apotheken, kleine apotheken en apotheken in achterstandswijken. Hoewel de minister toegezegd heeft met een oplossing te komen voor deze apotheken, heeft hij hier in zijn voorstel niet in voorzien.

Verschraling van de zorg
De bezuinigingsmaatregelen van De Geus brengen de kwaliteit van de farmaceutische zorg in apotheken in gevaar. Apothekers zullen zich noodgedwongen tot minimale zorg moeten beperken, waardoor onder meer de begeleiding en uitleg van medicijngebruik, intensieve farmaceutische zorg voor bewoners van verzorgingshuizen en zorgprojecten voor speciale patiëntengroepen in de knel komen.

Apothekers in actie voor zorg
Apothekers zijn van mening dat besparingen nooit ten koste mogen gaan van de kwaliteit van de zorg. Daarom heeft de KNMP de minister een alternatief voorstel gedaan waarbij de gewenste bezuinigingen voor 2003 worden gerealiseerd, en waarbij ook een nieuwe vergoedingssystematiek voor de apotheek wordt ontwikkeld. Apothekers roepen de kamerleden en de minister op in te gaan op dit voorstel en met de KNMP te werken aan het op korte termijn invoeren van een structureel vergoedingssysteem voor de apotheekpraktijk.


---
De petitietekst treft u als bijlage bij het persbericht aan. Het debat over de kortingen en bonussen vindt donderdag 27 maart a.s. plaats van 13.00u tot 15.00u in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer.
Meer informatie: Caroline de Roos, Manager PA en Communicatie KNMP tel. 070 - 37 37 302 of 06 - 51 51 44 21


---