Partij van de Arbeid

Evert Vermeer Stichting

PERSBERICHT

Den Haag, 26 maart 2003

De EVS en Cordaid vinden dat de overheid en de politiek meer werk moet maken van de vrijwillige terugkeer van asielzoekers naar het land van herkomst. De nadruk ligt nu teveel op het uitzetbeleid. Er moeten lessen getrokken worden uit de proefprojecten rond vrijwillige terugkeer uit het verleden. Betere samenwerking met de betrokkenen zelf en met maatschappelijke organisaties is een belangrijke voorwaarde. Hoe ziet een humaan terugkeerbeleid eruit en wie is hiervoor verantwoordelijk?

Op donderdagavond 27 maart organiseren Cordaid en de Evert Vermeer Stichting een debat met als titel 'Tussen wal en schip: vrijwillige terugkeer van asielzoekers'. De politici Nicolien van Vroonhoven (CDA Kamerlid) en Angelien Eijsink (PvdA) gaan hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van Ruben Maes. Zij worden door columns van de EVS en Cordaid uitgedaagd uitspraken te doen over het terugkeerbeleid.

Voorafgaand aan de politieke discussie over het terugkeerbeleid zal Albert De Dycker, directeur van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), meer informatie geven over de hoeveelheid mensen die vrijwillig willen terugkeren en de rol van het IOM bij terugkeer.

Het debat vindt plaats in de Debatterij, Prinsestraat 37 te Den Haag (tegenover Korzo). Aanvang 20.00 uur.

De pers kan zich aanmelden bij evs@pvda.nl .

Meer informatie: Janny de Boer, Evert Vermeer Stichting, 020 - 55 12 134 of 06 - 2128 5188

Johan van Rixtel, Cordaid, 070 - 3136337 of 06 - 2252 8298